Boli

#factor de protectie #radiatii #piele #bronz #arsuri solare #canicula #soare

Arsurile solare, un bronz pacatos

Cum vine vara, cu mic cu mare ne indreptam catre piscine, stranduri sau mergem la mare pentru a ne bucura din plin de bucuriile oferite de sezonul cald: inotatul, bronzatul, joaca in nisip, gratarul in aer liber etc. Si cum „e pacat” sa treaca vara fara sa ne bronzam, fiecare se expune in fata soarelui dupa cum considera de cuviinta.

 

Din pacate insa, nu putine sunt cazurile in care dupa o expunere la soare multi ajung direct la spital cu arsuri grave. Totusi, nu negam beneficiile expunerii corecte si rationale la soare (combaterea starilor depresive, favorizarea sintezei vitaminei D, intarirea sistemului imunitar etc), dar trebuie amintit ca arsurile solare reprezinta o problema ingrijoratoare in aceasta perioada.

 

Cum se manifesta arsurile solare?

 

In general, simptomele arsurilor solare difera de la persoana la persoana. Gravitatea arsurilor solare difera cu precadere de zona afectata (cat la % din suprafata corpului este afectata), de localizarea lor (zonele mai sensibile sunt: fata, mainile, picioaree, organele genitale) si de intensitate (aparitia veziculelor).

De asemenea, arsurile solare difera si in functie de timpul expunerii la soare, dar si de tipul de piele al fiecaruia. Insa, in majoritatea cazurilor se poate vorbi de: sensibilizarea pielii in zonele expuse, inrosirea pielii urmata imediat de senzatia de usturime, aparitia unor vezicule pline cu lichid, febra, frisoane, dureri de cap, stare generala proasta.

Adesea, aceasta arsura cutanata este insotita de imbatranirea precoce a pielii si de cresterea riscului de cancer de piele, dupa o anumita perioada de timp.

 

Gradul I – o simpla inrosire

 

Acest tip de arsuri sunt superficiale si corespunde unui simplu eritem: pielea este rosie si poate aparea un prurit usor. Pielea este intacta din punct de vedere fizic, doar epiderma este afectata, nu exista vezicule si nici descuamari, tocmai de aceea aceste leziuni pot fi tratate si la domiciliu. Vindecarea completa dureaza maximum o saptamana timp in care persoana afectata trebuie sa foloseasca un produs hidratant. Din fericire, nu lasa cicatrice.

 

Gradul II – vezicule mici

 

Tegumentul afectat de o arsura de gradul doi apare eritematos si este caracterizat prin mici basicute care pot aparea imediat sau dupa cateva ore de la arsura. Veziculele sunt umplute cu un lichid transparent si sunt conturate de o zona rosie (eritem). Acesta zona se albeste in momentul in care este apasata cu degetul, ceea ce inseamna ca vasele de sange functioneaza normal.

Arsura de tipul doi poate fi superficiala (pielea este rosie si durerea puternica) sau profunda (intensitatea durerii este scazuta, terminatiile nervoase sunt arse, derma este alba, vasele de sange au fost distruse iar sangele nu mai circula). Este importanta distinctia dintre cele doua tipuri de arsura de gradul doi, deoarece tratamentul este diferit. In mod cert, pentru gradul doi profund este necesar un consult medical.

In cazul arsurilor superficiale, vindecarea dureaza aproximativ doua saptamani si nu lasa cicatrice, totusi pentru a facilita vindecarea este nevoie de folosirea unei lotiuni hidratante si a unui produs dezinfectant. Vindecarea arsurilor de grad doi profunde dureaza trei circa saptamani si exista riscul ramanerii unor cicatrice mai mult sau mai putin discrete.

 

Gradul III – urgenta maxima!

 

Pielea este uscata extrem de tare, de culoare alba sau maronie, terminatiile nervoase sunt distruse (doar la suprafata poate fi dureroasa), parul este ars. O arsura profunda atinge chiar masa musculara care isi pierde functiile. In acest stadiu, persoana afectata va fi transportata de urgenta la spital.

 

Ce sa faci in caz de arsura solara

 

In primul rand, este indispensabil sa nu va mai expuneti la soare si sa mergeti in locuri umbrite si racorose. De asemenea, trebuie sa beti cat mai multe lichide pentru a combate deshidratarea.

In cazul unei arsuri solare superficiale este indicat sa tineti cont de cateva sfaturi:

- Aplicati creme hidratante, calmante, „after sun” sau emulsii speciale pentru arsuri, pe baza de aloe vera.

- In cazul aparitiei veziculelor nu trebuie sa le spargeti, ci sa le acoperiti cu un pansament steril.

- Rehidratarea este foarte importanta, asa ca persoana afectata trebuie sa bea lichide din abundenta.

- Pentru a calma durerile va puteti administra analgezice (ibuprofen, paracetamol etc).

- Daca arsura este grava (zone afectate extinse, basici multiple, alterarea starii generale), urgent pacientul trebuie transportat la cea mai apropiata unitate spitaliceasca.

Retineti: Este foarte important sa nu apelati la sfaturi auzite de la cunoscuti pentru ca puteti agrava situatia! Medicul este cel in masura sa va recomande tratamentul adecvat!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare