Boli

#antigeni #anticorpi #sistem imunitar #imunitatea organismului

Anticorpii si imunitatea organismului

Anticorpii sunt molecule de natura  proteica fabricate de sistemul imunitar . Acestia protejeaza organismul de bacterii, infectii si implicit de boli.
 

Ce sunt anticorpii


Anticorpii sunt proteine produse de atunci cand acesta detecteaza substante daunatoare , denumite antigeni. Printre antigeni se gasesc microorganisme, precum bacteriile, ciupercile, parazitii si virusii, si substantele chimice daunatoare.

Fiecare tip de sunt unici si apara organismul de un tip anume de antigeni. Anticorpii sunt factori extrem de importanti in structura sangelui si pentru sistemul imunitar.

Anticorpii se dezvolta in celulele plasmatice, care sunt un tip de celule albe, si sunt parti integrante ale sistemului de aparare al organismului.

Anticorpii intra si in contact direct cu elementele patogene din organism pentru a opri raspandirea virusilor si bolilor.
 

Cum actioneaza anticorpii


Anticorpii se dezvolta in circulatia sangelui si sunt intalniti in toate zonele organismului. Atunci cand anticorpii intra in contact cu antigenii pentru care au fost generati, atunci acestia ataca corpurile straine.

In functie de antigen, anticorpii pot impiedica procesele biologice care duc la dezvoltarea afectiunilor. De asemenea, anticorpii poti distruge total substantele straine din organism.

Anticorpii pot detecta aproape orice molecula . Joaca un rol crucial in diagnosticarea a numeroase afectiuni. Fiecare om are intre unu si doua miliarde de anticorpi care circula constant in sange. Acesti anticorpi "patruleaza" zi si noapte si protejeaza organismul uman de infectii si boli.
 

Cum apar anticorpii


Sistemul imunitar este realizat din celule, proteine, tesuturi si organe speciale care protejeaza zilnic organismul uman de germeni si microorganisme. In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar este responsabil pentru starea de sanatate a unei persoane.

Exista insa si cazuri in care anumite probleme ale sistemului imunitar duc la infectii si diverse afectiuni. Substantele straine care invadeaza orgnismul uman sunt un semnal de alarma pentru sistemul imunitar care produce o serie de celule care sa lupte impotriva acestor substante straine.
 

Cand dispar anticorpii


Anticorpii nu dispar niciodata din organism. Deca o persoana este sanatoasa, numarul si activitatea anticorpilor se micsoreaza, insa raman in organism in stare latenta. Sunt activati din nou atunci cand in organism patrund alte substante straine periculoase.
 

Anticorpii si sistemul imunitar


Dupa ce au fost produsi, anticorpii continua sa existe in organismul unei persoane. Daca acelasi tip de antigen care a dus la formarea anticorpilor respectivi reapare in organismul uman, anticorpii stiu cum sa actioneze.

Acest principiu este baza imunizarii organismului uman. Prin imunizare se introduce in organism un antigen in asa fel incat sa nu dauneze, dar care sa permita organismului sa produca anticorpi care sa il protejeze.

Anticorpii sunt eficienti si pentru neutralizarea substantelor toxice produse de diferite organisme. De asemenea, anticorpii pot activa numeroase proteine ale sistemului imunitar, care ajuta la distrugerea bacteriilor, virusurilor si celulelor infectate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare