Boli

#alerta sanitara romania #alerta sanitara #romania #gripa

Alerta sanitara! Peste 83.000 de cazuri de gripa intr-o saptamana, in Romania

Este alerta sanitara in Romania. Potrivit datelor transmise de Institutul National de Sanatate Publica (INSP), in saptamana 9-15 octombrie, s-au semnalat peste 83.000 de cazuri de gripa sezoniera in Romania.

 

Autoritatile sanitare au declarat ca este o crestere uroasa a numarului de pacienti diagnosticati cu infectii respiratorii. Pacientii au fost diagnosticati cu gripa clinica, IACRS si pneumonii, pe intreg teritoriul tarii. 

„In saptamana 9 – 15 octombrie au fost raportate 83.587 cazuri de infectii respiratorii (gripa clinica, IACRS si pneumonii), inregistrandu-se cu 17.6% mai multe cazuri comparativ cu aceeasi saptamana a sezonului precedent (71.082) si cu 14.4% mai multe cazuri comparativ cu saptamana anterioara (73.042)”, informeaza autoritatea publica intr-un comunicat.

Schimbari in modul de obtinere al vaccinului antigripal

Persoanele care doresc sa-si faca vaccinul antigripal trebuie sa stie ca modul de distributie al acestora s-a schimbat. Astfel, pacientii trebuie mai intai sa mearga la medicul de familie, pentru eliberarea unei retete si apoi sa-si procure vaccinul din farmacii.

"Este foarte important sa informam populatia asupra modului in care functioneaza lucrurile, cum sunt gandite. E cu totul altceva. Pana acum, primeam vaccinul la cabinet, aveam liste de asteptare cu pacientii care doreau sa se vaccineze si vaccinam pacientii prin grupele de risc. Incepand cu acest an, de la 1 octombrie a intrat in aplicabilitate, medicul de familie emite o reteta in baza careia pacientul intra in posesia vaccinului.

Pacienti in grupe de risc, pacienti cu varsta pana in 19 ani, am pacientii peste 65 de ani, am pacientii cu boli cronice si personalul medical si auxiliar care intra la compensare suta la suta, deci acestia pur si simplu se duc cu reteta, iau vaccinul din farmacie si nu platesc nimic. Am pacientii cu varsta intre 45 si 64 de ani care nu au boli cronice si atunci aceasta grupa de varsta beneficiaza de compensare 50 la suta si am pacientii cu grupa de varsta 19-44 de ani care nu au boli cronice si care cumpara la liber vaccinul, dar tot au nevoie de o reteta simpla, eliberata de medicul de familie. Pentru a intra in posesia vaccinului, te incadrezi in una din cele trei categorii, compensare 50 la suta, compensare suta la suta sau pur si simplu la liber.

Mai exista si varianta pacientilor neasigurati, chiar daca sunt cu boli cronice care beneficiaza de pachetul minimal de servicii si ei nu beneficiaza de compensare de vaccin, nu pot sa ia reteta gratuita pentru vaccin”, a declarat medicul de familie dr. Daciana Toma, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare