Boli

#alergii #reactii alergice # alergie polen # cum tratezi alergia #alergie insecte

Alergiile iti dau batai de cap? Cum sa scapi rapid de efectele neplacute

Chiar daca apropiatii tai au renuntat deja la hainele de iarna si se uita cu ostilitate la tine pentru ca te tot eschivezi cand vine vorba sa iesi la un jogging, la un volei in aer liber sau la o simpla plimbare de relaxare, pentru tine calculul este simplu: activitatile sportive in aer liber sunt egale cu nasul infundat si ochii in lacrimi. Alergiile pot parea inamicii miscarii in aer liber, dar pot fi tinute si sub control!

Polenul "loveste" dimineata

Cele mai multe dintre persoanele alergice la factorii de mediu externi sufera de alergie la polen. Putine insa si-au dat silinta sa afle ca polenul pluteste in aer indeosebi dimineata.

Asa ca renunta la scuze si programeaza-ti o ora de miscare in aer liber dupa-amiaza sau in timpul serii. Un sfat destul de bun este sa iti acoperi capul in timp ce iesi sa faci sport. O sapca lejera previne depunerea polenului in parul tau. La fel de bine, ochelarii sport iti pot proteja ochii de alergiile produse de praf sau polen.

Daca ai astm, fugi de fan si mucegai

Pentru personale care sufera de astm, se recomanda sa evite zonele in care tocmai a fost cosita iarba sau fanul, precum si zonele de campare in care exista mucegai.

De altfel, pana si calitatea aerului din zonele urbane poate da peste cap un astmatic. Daca suferi de o forma de astm, indiferent cat de usoara sau de complicata, incearca sa reduci expunerea la ozon printr-un simplu exercitiu. Lasa in masina personala sau in curtea casei tale, timp de o ora sau doua, un vas cu apa. Acesta va capta particulele din atmosfera si vei putea spune adio durerilor in piept si dificultatilor de respiratie.

Atentie la insecte!

Pot sa fii sanatos tun si sa te trezesti cu o reactie alergica la o ciupitura de furnica. Studiaza cu atentie terenul din parc daca vrei sa iti desfasori execitiile fizice pe iarba verde.

CITESTE SI Vrei sa te lasi de fumat? Vezi detalii.

Insectele care se tarasc si inteapa, precum furnicile si capusele, pot provoca reactii alergice severe. Furnicile pot injecta veninul lor in mod repetitiv. Fereste-te de cuiburile de furnici pentru a evita muscaturile dureroase. Veninul albinelor si al viespilor cauzeaza anafilaxie la aproximativ 3% dintre persoane. Daca ai avut o reactie la o intepatura sau suspectezi o alergie, consulta un alergolog.

Dieta bogata in vitamina C

Nu ignora nici dieta ta in perioada in care iti pui corpul la efortul in exterior. In afara hidratarii suficiente, va trebui sa iei in calcul si o dieta bogata in legume si fructe proaspete. Anumite studii efectuate peste Ocean indica faptul ca un aport de vitamina C din plante poate reduce riscul declansarii alergiilor.

Tratamente naturiste

Exista si alte varianta de tratament naturiste care te ajuta sa faci miscare afara, in ciuda alergiilor de care suferi. Stranutul alergic poate fi tratat cu ceai de trifoi rosu sau urzica. Vitaminele joaca si ele un rol major in combaterea alergiilor si se regasesc in alimentele dintr-o dieta sanatoasa.

Vitamina E usureaza problemele respiratorii si creste abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infectiilor. Alaturi de seleniu, vitamina E va proteja corpul de radicalii liberi. Vitamina A, alaturi de zinc, este cheia sanatatii sistemului imunitar.

Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A si ajuta in alinarea iritarii membranelor de pe traiectul nazal. Vitamina B joaca un rol important in functionarea corecta a glandelor suprarenale si ajuta corpul la producerea naturala a cortizonului care neutralizeaza factorii alergici.

Foto:huffingtonpost.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului