Boli

#hepatita #hepatita c #hepatita b

Afla de hepatita C! Afla de hepatita B! Informeaza-te!

O persoana din 12 din intreaga lume sufera de hepatita. Hepatitele virale B si C sunt considerate “ucigasi tacuti”, deoarece persoanele infectate pot sa nu manifeste niciun fel de simptome, nestiind astfel ca sunt afectate de aceste boli.

Netratate, hepatitele virale B si C pot duce la ciroza hepatica, cancer hepatic sau insuficienta hepatica, complicatii ce ameninta direct viata pacientilor.

In perioada 22 – 23 mai 2010 se va desfasura in 9 orase din tara o campanie de informare cu privire la hepatitele virale cronice, intitulata „Afla de C! Afla de B! – Informeaza-te! Testeaza-te!”.

In cadrul campaniei vor fi distribuite peste 300,000 de materiale informative in 15 hipermarketuri (Carrefour) din Bucuresti, Oradea, Suceava, Ploiesti, Braila, Constanta, Focsani, Iasi si Cluj-Napoca.

Campania vine in completarea manifestarilor prilejuite de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitelor Virale, marcata in fiecare an in data de 19 mai si este sustinuta de asociatiile pacientilor cu afectiuni hepatice, cu sprijinul Roche Romania.
 

Studiu epidemiologic national –  rezultate anuntate in premiera


Conform unui studiu epidemiologic recent realizat de o echipa coordonata de Conf. Dr. Liana Gheorghe de la Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, in Romania, prevalenta hepatitei virale C este de 3,23% din totalul populatiei, iar a hepatitei virale B de 4,37%.

Acest lucru se poate traduce in cifre absolute in peste 1,5 milioane de persoane infectate cu unul din cele doua virusuri, B si C, care determina o evolutie spre ciroza sau cancer hepatic.
Acesta este primul studiu epidemiologic derulat la nivel national, ale carui rezultate sunt prezentate acum in premiera publicului larg.
 

Hepatitele virale, in lume
 

La nivel global, aproximativ 4 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul hepatitic C, aceastea adaugandu-se celor 180 de milioane de persoane deja infectate. Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste hepatita virala B ca pe una dintre principalele maladii care afecteaza astazi populatia lumii, avand in vedere faptul ca 350 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, in intreaga lume.

Hepatita virala B este o boala ce se transmite usor, ratele de infectare fiind cu 50 pana la 100 de ori mai mari decat in cazul infectiei HIV. In fiecare an, peste 500,000 de persoane mor din cauza hepatitei virale B.

Sursa foto : standford.edu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare