Boli

#anemie #anemie feripriva #vitamina c #prevenire anemie #alimentatie anemie #deficienta fier

4 metode prin care previi anemia

Anemia este o afectiune care apare atunci cand nivelul globulelor rosii din sange este scazut. Acest lucru este cauzat de o deficienta de fier ( anemie feripriva ), vitamina B12 sau acid folic si reprezinta o situatie care iti poate pune viata in pericol mai ales pentru ca celulele rosii sunt responsabile de transportul oxigenului catre creier. Astfel, sunt afectate mai multe organe ale corpului.

In primul rand, este absolut necesar sa ai o dieta completa si perfect alternata, in asa maniera incat organismul tau sa se alimenteze cu vitaminele si mineralele necesare. Totusi, in situatia in care problema este mult mai grava de atat, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:
 


Ia vitamina C


Vitamina C este responsabila de intarirea sistemului imunitar , dar si de absorbtia rapida a fierului in organism. De preferat este sa iti iei vitamina C din surse naturale (fructe si legume), dar daca nu iti plac prea mult fructele proaspete sau consideri ca nu reusesti sa consumi suficiente, suplimentele iti sunt de ajutor.

Totusi, pe langa vitamina C trebuie sa consumi si fier, pe care il poti gasi in alimente precum spanac, carne rosie, galbenus de ou, alunem arahide, caise uscare, drojdie etc. Asadar, formeza-ti un meniu care sa constea intr-o salata proaspata de spanac, un ou fiert tare si un pahar cu limonada sau suc de portocale .
 

Bazeaza-te pe alimentatie


Desi esti tentat probabil sa iei suplimente naturale si sa nu ai deloc in vedere consumul de alimente bogate in fier, este de preferat sa pui totusi accentul pe mancare. Este adevarat ca si suplimentele sunt bune, dar acestea ar trebui luate ca un plan de rezerva si nu ca tratament principal.
 

Consuma suplimentele dupa masa


Niciodata sa nu iei vitamine si minerale pe stomacul gol pentru ca poti intampina iritatii la nivelul mucoasei stomacului. Daca nu ai timp de o masa copioasa, consuma macar un bol cu cereale si lapte, o felie de paine cu unt si miere sau un iaurt inainte de a consuma vitamine si minerale.
 

Consulta un medic

Oamenii au stiluri diferite de viata si, astfel, cerinte nutritionale distincte. Spre exemplu, o femeie tanara are nevoie de o cantitate diferita de fier comparativ cu o femeie care alapteaza sau una insarcina. Este important sa mergi la medic pentru analize si controale periodice. Doar in urma unor analize amanuntite, medicul va putea sa iti ofere un supliment alimentar, in functie de varsta, sex si stil de viata

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare