Animale de companie

#curiozitati #stiai ca #cartite #catita

Tot ce nu stiai despre cartite

Cartitele au fost intotdeauna vazute ca adevarati dusmani ai oamenilor, din cauza faptului ca incalca teritorul gradinilor particulare si isi sapa galerii pe sub plantatiile de legume si flori, distrugand mare parte din ele. Tocmai de aceea, cand spui cartita , te gandesti automat la metode de exterminare. Dar daca am incerca sa le intelegem mai bine modul de viata?

1. Numele stiintific al cartitei este "Talpa europaea".

2. Cartitele traiesc mai ales in galeriile sapate de ele sub pamant, in gradini, paduri si pasuni. Nu le plac zonele muntoase, altitudinile si solul acid.

3. Dimensiunile unei cartite sunt de 16 cm, femelele fiind un pic mai mici. Coada lor masoara 32 mm lungime si cantaresc aproximativ 120 de gr, masculii fiind mai mari.

4. Durata de viata a cartitelor este de maxim 3 ani, acestea cazand prada oamenilor sau animalelor mai mari.

5. Hrana cartitelor consta in rame, larve de insecte, pui de broaste si gandacei gasiti in pamant.

6. Cartitele au un corp musculos , acoperit de blana subtire si catifelata. Ele au un nas ascutit si scurt, de culoare roz, cu care se disting usor. Labele din fata au cate 5 gheare puternice si ascutite cu care sapa canale subterane.

7. Fiecare cartita are sistemul ei de tunele sapate in pamant si reteaua proprie. Aceste tunele au cam 5 cm largime, 4 cm inaltime si merg pana la 70 m lungime. Desi variaza, majoritatea tunelelor sunt sapate cam la 70 cm adancime de la nivelul solului.

8. Un obicei al cartitelor este sa se evite chiar daca tunelele lor se intalnesc vreoata. Exceptie face sezonul de imperechere cand cartitele devin foarte sociabile. Daca doi masculi pe intalnesc, pot rezulta lupte care se termina cu moartea unuia dintre ei.

9. Activitatea cartitelor se intampla atat ziua, cat si noaptea. Ele sapa incontinuu tunele in cautarea hranei. Ele sunt active patru ore, dupa care se odihnesc tot atat timp si o iau de la capat.

10. O cartita poate muri de inanitie daca nu manaca o data la cateva ore. Pe durata unei zile, cartita mananca o cantitate de hrana echivalenta cu jumatate din greutatea ei.

11. Imperecherea cartitelor se petrece din martie pana in mai, iar perioada de gestatie dureaza 30 de zile. In urma ei, o cartita naste intre 2 si 7 pui, care vin pe lume lipsiti de ochi si blana.

12. O cartita poate alerga si cu spatele si se poate intoarce, dandu-se peste cap, chiar si in cel mai stramt tunel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare