Animale de companie

#ponei #sfaturi alimentatie #alimentatie ponei

Sfaturi pentru alimentatia corecta a poneiului

Desi caii si poneii fac parte din aceeasi specie, cand vine vorba de ingrijirea lor, crescatorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca nevoile nutritionale ale micilor cabaline sunt diferite.

Cantitatea de hrana si suplimente necesara poneiului este mult mai mica decat cea a unui cal, iar daca nu respecti cateva reguli simple privind alimentatia animalului, risti ca acesta sa devina obez sau sa sufere de diverse boli inflamatorii, precum coluca sau laminita.


1. Stabileste regimul alimentar al poneiului

In functie de greutatea poneiului si a gradului de efort fizic pe care il depune, stabileste-i animalului tau un regim alimentar special. Pentru a reusi sa calculezi corect necesarul de hrana pentru ponei, poti apela la ajutorul unui medic veterinar sau la sfaturile unui crescator avizat.

Regula de baza pentru o dieta de intretinere arata ca un ponei trebuie sa consume 1,5- 2,5 % din greutatea sa. Hrana poate consta in fan pascut alaturi de recompense ocazionale. Daca animalul tau depune efort zilnic (antrenamente, calarie), atunci va avea nevoie de suplimente alimentare, precum cereale sau premixuri speciale din comert.


2. Portioneaza-i hrana

Pentru ca poneiul are un sistem digestiv scurt, iar stomacul sau este de dimensiune mica, nu poate consuma foarte multa hrana la o masa. Astfel, hrana sa trebuie sa se imparta in 3-4 tainuri pe zi.

Fii foarte atent la acest aspect, doearece in momentul in care are mancare din exces, poneiul nu se va limita la cat ii este necesar si, inevitabil, vor aparea colicile, extrem de periculoase pentru cabaline.


3. Asigura-te ca faci corect trecerea de la fan la pasune

Procesul prin care poneiul va trece din nou la consumarea de iarba proaspata trebuie sa se desfasoare lent, deoarece este prezent acelasi risc - al colicilor. Primavara vei scoate poneiul la pascut doar o data pe zi, iar restul meselor vor fi asigurate tot cu nutret uscat. Durata pasunatului va creste progresiv, adaugand in fiecare zi cate 5 minute in plus de pascut, astfel incat sistemul digestiv al animalului va tolera noul tip de hrana.

Pentru a evita supraalimentarea, poti opta pentru botnitele speciale pentru manji sau poti ingradi periodic un spatiu limitat dintr-o pasune, astfel incat poneiul sa nu consume iarba la discretie.

Alaturi de aigurarea hranei zilnice, ai grija sa ii oferi apa proaspata si curata. Periodic, trebuie sa cureti recipientele pentru hrana si apa.

Sursa foto: ascent-community.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului