Animale de companie

#animale de companie #caine #patruped

Masajul si aromoterapia, metode de calmare a unui caine agitat

Ai un catel care latra in exces sau din contra, se sperie din orice si intra in panica? Inainte de a te gandi sa apelezi la medicatie pentru a trata agitatia catelului tau este bine sa stii ca poti aplica anumite metode naturale . Avantajul lor este acela ca, spre deosebire de medicamente, nu schimba personalitatea catelului si nu au reactii adverse.

In primul rand este foarte important sa detectezi factorii care duc la aparitia anxietatii in cazul cateilor. Printre acestia se numara zgomotul excesiv, tunete, declansarea de alarme dar si factori de alta natura ca musafirii sau un membru nou in familie.
Este bine sa indepartezi cainele de “factorii” perturbatori si sa aplici una dintre aceste metode natural pentru calmarea sa:


1 Aromoterapia


La fel ca in cazul oamenilor, aromoterapia poate reduce considerabil nivelul de stres la patrupede. Foloseste uleiuri parfumate de musetel, palmier, iasmin si levantica.

Adauga 3-5 picaturi de ulei de aromoterapie la aproximativ 250 ml de apa calduta si asigura-te ca animalutul tau va inhala vaporii rezultati.

Elimina toti factorii care ii pot distrage atentia si vei observa ca in cateva minute animalutul se va relaxa.


2 Masaj


Masajul este o alta metoda ce da rezultate excelente pentru calmare apatrupedului. Foloseste miscari gentile, circulare de-a lungul intregului corp al cainelui. Incepe tot timpul cu capul si gatul ca ulterior sa cobori spre picioare.

In timp ce-ti masezi cainele vorbeste-i incet si incearca sa reduci lumina pentri a-l ajuta sa se relaxeze.


3 Suplimente cu radacina de valeriana


Radacina de valeriana este un sedativ natural si poate fi folosita si pentru a calma cateii care sufera de anxietate. Exista pe piata tablete speciale pentru animalute cu extras de valeriana care pot fi administrate la nevoie.

De asemenea, poti folosi ulei de valeriana pentru a-ti ajuta catelul sa se calmeze. Aplica 2-3 picaturi de ulei pe gatul cainelui. Mirosul emanat il va relaxa.

4 Desensibilizare


In timp ce unii specialisti sunt de parere ca este bine sa-ti tii animalutul departe de factorii care ii declanseaza anxietate, altii afirma ca desensibilizarea este o metoda foarte eficienta. Aceasta presupune expunerea gradata a catelului la factorii care ii provoaca stres.

In timp, animalutul va ajunge sa se obisnuiasca cu ei si sa nu mai fie afectat.

De exemplu, daca animalutului tau ii e frica de un anumit zgomot expune-l timp de 2 minute la el si incearca sa-l mentii calm vorbindu-i incet si recompensandu-l daca se comporta bine.

Continua sa aplici aceasta metoda constant timp de cateva saptamani la rand, pana ajungi sa expui cainele timp de 10-15 minute la zgomotul respectiv. Vei observa ca odata cu trecerea timpului animalutul se va simti confortabil atunci cand va auzi zgomotul respectiv.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului