Animale de companie

#caini #alimentatie caini #ciocolata caini #intoxicatie caini #alimente interzise caini

Intoxicatia cu ciocolata la caini

La ocaziile festive obisnuiesti sa ii oferi si cainelui tau o portie mica de tort cu ciocolata sau o cupa de inghetata de cacao? Chiar daca tu esti innebunit dupa gustul ciocolatei, este important sa stii ca pentru caini ciocolata este toxica si in cantitati mari poate duce la deces!


Tipuri de ciocolata periculoase pentru caini

Ciocolata cu lapte. Semne usoare de intoxicatie cu ciocolata pot aparea in cazul in care cainele consuma mai putin de 10 grame de ciocolata cu lapte. Daca aceasta cantitate este depasita, semnele sunt mult mai severe, in special la cainii de talie mica.

Ciocolata semidulce. Acest tip de ciocolata contine cantitati mari de cacao pura si teobromina, o substanta activa toxica pentru caini. Semnele de intoxicatie apar chiar si la consumul de 5 grame de ciocolata semidulce. In schimb, mai mult de 30 de grame de ciocolata semidulce pot fi fatale pentru caine.

Ciocolata amaruie. Acest tip de ciocolata contine cele mai mari concentratii de cofeina si teobromina. Astfel, mai mult de 10 grame de ciocolata pot fi fatale pentru un caine de talie mica.


Simptomele intoxicatiei cu ciocolata

Printre simptomele intoxicatiei cu ciocolata se numara:

  • voma;
  • diaree;
  • febra;
  • rigiditate musculara;
  • respiratie rapida;
  • ritm cardiac accelerat;
  • tensiune arteriala scazuta;
  • coma.


Aceste simptome depind si de cantitatea si tipul de ciocolata consumat de caine.


Cauzele intoxicatiei cu ciocolata

Ciocolata contine teobromina, o substanta stimulenta care se gaseste in boabele de cacao. Teobromina deshidrateaza si afecteaza sistemul central nervos si cardiac al cainelui, fiind astfel otravitoare pentru caini.


Tratamentul pentru intoxicatia cu ciocolata la caini

O practica comuna in randul detinatorilor de caini care au consumat ciocolata este sa induca voma, astfel incat animalul sa elimine o parte din substantele toxice ingerate. De asemenea, dupa aceasta procedura, este foarte important ca animalul sa stea intr-un loc linisitit, departe de zgomote si stimulente exterioare.

Stapanii trebuie sa se asigure si ca animalul de companie este calm. In plus, cainele trebuie bine hidratat. In cazuri mai grave, cainele trebuie transportat de urgenta la medicul veterinar. Apoi, timp de cateva zile, este recomandat ca dieta cainelui sa fie usoara.


Prevenirea intoxicatiei cu ciocolata la caini

Cea mai buna masura de prevenire a intoxicatiei cu ciocolata este ca animalul de companie sa nu ajunga in contact cu produsele pe baza de cacao sau cofeina.

Sursa foto: personal.psu.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare