Animale de companie

#apa #pisici #animale #animale de companie

De ce urasc pisicile apa?

Pisicilor le este teama de apa, lucru pe care il stie orice stapan care are un astfel de animal de companie. In timp ce rudele mai indepartate ale pisicilor, cum sunt tigrii, leoparzii sau pumele nu se tem sa se arunce in ape adanci si periculoase, pisicile fug cum vad chiar si cativa stropi de apa.

 

Veterinarii si oamenii de stiinta au incercat sa isi dea seama de unde provine aceasta ura teribila a pisicilor fata de apa, insa nu au ajuns la o concluzie clara. Raman insa cateva teorii care incearca sa demonstreze de unde provine teama de apa a pisicilor.

De ce o pisica nu vrea sa se apropie de apa daca, de exemplu, a fost udata de ploaie sau a cazut, fara sa vrea, in cada? Pentru ca atunci cand este uda, parul sau este mai greu si rece si ii provoaca animalutului o stare de disconfort. Parul pisicii se usuca destul de greu, asadar aceasta va trebui sa indure cateva ore bune aceasta senzatie. Un alt motiv pentru care apa nu este tocmai mediul pe placul pisicilor este si pentru ca acestea sunt foarte rapide, sar si se catara peste tot. In apa se vor simti lipsite de control si incapabile sa isi mai foloseasca abilitatile.

Teama de necunoscut

O pisica petrece mai mult de jumatate de zi lingandu-si si netezindu-si blana, asadar corpul ei nu intra prea mult in contact cu apa. La fel ca orice alt lucru necunoscut, prima reactie este cea de frica, iar frica poate fi si mai mare, daca stapanul foloseste un pistol cu apa sau o sticla cu pulverizator pentru a goni pisica de pe mobila sau din locuri in care nu are voie.

De ce pisicilor le este teama de apa, dar se joaca cu apa care curge la robinet?

Poate te-ai intrebat si tu cum de pisica ta adora sa se urce pe chiuveta si sa se joaca cu apa care curge la robinet, dar totusi uraste apa? Ceea ce o face pe pisica sa lase teama la o parte este jocul pe care il face apa atunci cand curge, zgomotul si lumina care se reflecta. Toate acestea stimuleaza instinctul de pradator al pisicii. Alti experti sunt de parere ca pisicile au evoluat atat de mult, incat prefera apa proaspata si curata de la robinet, in locul apei pe care o gasesc pe afara sau cea care a stat deja in castron.

Exista si exceptii. Unele rase de pisici care au o textura diferita a parului, ceva mai rezistenta la apa, nu simt disconfort si le place sa stea in apa si chiar sa inoate.

Apa este buna pentru pisici

Daca ai un pui de pisica sau o pisica mai in varsta, nu este niciodata prea tarziu sa o obisnuiesti cu apa. Pentru o pisica tanara, cea mai buna perioada in care poate invata este intre 3 si 16 saptamani de viata. Aceasta este perioada ideala in care un stapan de pisica isi poate imprieteni animalul de companie cu apa, folosind recompense si jucarii. Si pisicile adulte pot fi obisnuite sa tolereze apa, chiar daca procesul de invatare va fi ceva mai lent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare