Animale de companie

#papagali #pasari #animale

De ce este importanta inelarea la pasari

Stiai ca inelarea pasarilor este cea mai veche metoda de a identifica si urmari pasarile salbatice? Aceasta este in prezent folosita din ce in ce mai des si in cazul pasarilor de apartament. Afla de ce este importanta inelarea pasarilor si cum se face aceasta.

 

Inceputurile inelarii pasarilor

 

Inelarea pasarilor a inceput la inceputul anilor 1800. Aceasta era facuta in special pentru a insemna pasarile salbatice, urmarind astfel traseul pe care il parcurg de-a lungul vietii si pentru a afla speranta de viata a pasarilor. In prezent inelarea pasarilor salbatice se face pentru a monitoriza populatia pasarilor. Inelarea se face de cand pasaile sunt mici pentru a observa cate dintre acestea ajung la maturitate si cum supravietuiesc adultii stresului provocat de perioada reproducerii, migratie si adaptarea la noi conditii de mediu.

In ceea ce priveste pasarile de apartament, inelarea este facuta din alte motive. In general pasarile trebuie sa fie inelate de catre crescator. Inelul de la picioarul pasarii trebuie sa contina un numar unic de inregistrare, tara sau orasul in care aceasta s-a nascut si data nasterii . Inelarea este utila pentru a sti cu exactitate varsta pasarii. De asemenea, in cazul pierderii pasarii, aceasta va fi mult mai usor de gasit.

 

Tipuri de inele

 

Inelele sunt fabricate in special din aluminiu, insa mai pot fi fabricate si din plastic sau otel inoxidabil. Acestea au diferite dimensiuni si sunt potrivite pentru diferite specii de pasari. Inelele sunt adesea colorate cu o vopsea non-toxica, translucida. Inelele sunt de doua tipuri: inchise si deschise. Cele inchise se introduc cu atentie pe picioarele pasarilor, in timp ce inelele deschise sunt prinse de picioarele acestora cu ajutorul unui instrument special, asemanator unui cleste, capatand astfel forma unui inel.

Inelele inchise sunt folosite in special in cazul pasarilor mari sau a celor cu cioc puternic, pentru a preveni ca acestea sa-l desfaca cu ciocul si sa le cada. Inelele deschise sunt folosite in special in cazul pasarilor de dimensiuni mici si a pasarilor batrane. Acestea se pot distinge printr-o dunga laterala.

 

Conceptii gresite referitor la inelare

 

Contrar conceptiilor precum ca inelele pot fi daunatoare, acestea sunt largi si foarte usoare, fara sa deranjeze pasarea. Inelele sunt atasate cu grija de picioarele pasarilor si pot fi comparate cu purtarea unei bratari la oameni. Inelarea se face de catre un personal specializat, astfel incat pasarile sa nu aiba de suferit in timpul sau in urma acestui proces.

Inelele sunt uneori indepartate de catre stapanii pasarilor sau de catre medicii veterinari care nu sunt familiarizati cu acestea. Aceasta practica a inceput cand pasarile exotice, in special papagalii, erau furate din mediul lor natural si apoi vandute. Tot in trecut se intampla ca inele sa nu fie puse corespunzator, provocand rani pasarilor daca acestea se prindeau in jucarii sau alte obiecte. Inelele inchise, in schimb, nu prezinta niciun pericol pentru pasari si au marimea adecvata.

 

Beneficiile inelarii

 

Inelarea pasarilor domestice se face cu doua scopuri: pentru a dovedi ca pasarile au fost crescute in captivitate si nu au fost luate din mediul natural si vandute pe post de animale de companie, dar si pentru a identifica varsta si orignea acestora. In cazul in care ai o pasare care nu este inelata, este important sa stii ca inelarea se poate face la orice varsta. Desi nu se cunoaste originea exacta a pasarii sau varsta, inelarea este importanta in cazul in care aceasta este furata sau pierduta. O pasare inelata va fi mult mai usor de gasit.

Pe langa faptul ca pasarea poate fi mult mai usor de gasit in cazul in care este pierduta, inelarea mai are si alte beneficii. De exemplu, pasarile care sunt hibridizate continuu precum papagalii Ara, Electrus sau Conure, pot fi greu de identificat daca nu sunt inelate.

Pe langa specia din care fac parte, pe inele mai pot fi trecute urmatoarele date: cod de identificare al tarii de origine, cod de identificare a crescatorului, cod de inregistrare al exemplarulului si anul nasterii, format din ultimele doua cifre ale anului respectiv.

 

Inelarea pasarilor in Romania

 

In Romania inelarea pasarilor nu este atat de popuara la pasari precum papagali, canari etc. Aceasta se practica mai mult in cazul porumbeilor. Pasarile de apartament gasite in Pet Shop-uri sau la crescatori in general nu au astfel de inele. Putine sunt exemplarele care pot fi cumparate cu inel.

La noi in tara, numai crescatorii inscris in Asociatia Ornitologica Romana (AOR) dispun de sistem de inelare a pasarilor. Inelarea unei pasari cumparate de la alti crescatori se poate face numai prin comandare unor inele din strainatate, prin intermediul acestei Organizatii. In functie de dimensiuni un inel costa intre 0,30 si 1 Euro.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea