Animale de companie

#caini #caini e talie mare #ingrijire #dresaj

Ce trebuie sa stii cand cumperi un caine de talie mare

Desi cainii de talie mare sunt destul de greu de ingrijit, acestia sunt placuti de multi iubitori de animale. In cazul in care iti doresti un caine de talie mare, inainte de a-l adopta trebuie sa tii cont de cateva lucruri importante.

 

1 Asigura-i spatiul de care are nevoie

 

Desi multe persoane tin caini de talie mare precum Marele Danez sau ciobanesc mioritic intr-un apartament de bloc, este impotant de stiut ca acestia au nevoie de mult spatiu. Din aceasta cauza este indicat ca un caine de talie mare sa fie tinut intr-o curte incapatoare. Totodata, in acest fel vei evita mirosul neplacut din casa sau distrugerea obiectelor de mobilier si a decoratiunilor.

Daca tii cainele in curte, opteaza pentru a-l tine in fata casei sau in acea parte a curtii in care iti petreci cea mai mare parte din timp. Cainele are nevoie de interactiune regulata cu membrii familiei, de care se ataseaza foarte mult, iar tinandu-l intr-o zona izolata acesta se va simti abandonat.

 

2 Ingrijeste-i blana corespunzator

 

In functie de tipul blanii, cainii trebuie pieptanati astfel: un exemplar cu blana scurta se va pieptana o data la 2-3 zile, in timp ce un exemplar cu blana medie sau lunga se va pieptana zilnic. In acest fel vei preveni incurcarea blanii si acumularea murdariei. Totodata, un caine ingrijit corespunzator va avea blana mai sanatoasa si mai aspectuasa.

 

3 Dreseaza-l

 

Cainii de talie mare sunt animale inteligente, care au nevoie de dresaj pentru a se putea stapani. In caz contrar cainele tinde sa devina agresiv sau, din contra, speriat si retras. De asemeena, un caine care nu este dresat poate rani din greseala membrii familiei sau alte animale. Asadar este foarte important sa dresezi cainele, pentru ca acesta sa aiba un comportament adecvat atat fata de familie cat si fata de straini sau chiar fata de alti caini. Totodata, prin orele de antrenament, cainele isi va consuma si o parte din energie.

 

4 Supune-l zilnic exercitiilor fizice

 

Cainii de talie mare au nevoie de exercitii zilnice pentru a-si consuma energia dar si pentru a reduce riscul aparitiei anxietatii si obezitatii. Aceste afectiuni sunt des intalite la cainii de talie mare care nu au parte de miscare. Asadar evita aceste probleme mergand zilnic cu animalul la plimbare in parc si permitandu-i sa alerge in spatiile special amenjate.

 

5 Plimba-l corespunzator

 

Nu scoate niciodata cainele la plimbare fara lesa. De asemenea, nu uita sa ii pui botnita in cazul in care este un exemplar agresiv cu alte animale sau cu persoanele necunoscute, pentru a evita situatiile neplacute.

Atunci cand cumperi lesa ai grija ca aceasta sa fie special creata pentru rasele de caini de talie mare, deoarece acestea sunt mult mai rezistente. O lesa destinata cainilor de talie medie de exemplu este mult mai fragila si se poate rupe cu usurinta.

De asemenea, nu lasa cainele liber, decat in spatiile special amenajate sau in locurile in care acesta nu constituie un pericol pentru cei din jur. Totodata, ai grija ca in locul repsectiv sa nu existe pericole pentru caini, precum ambalaje sau resturi de mancare aruncate, apa murdara in care cainele poate sari daca este nesupravegheat, etc.

 

6 Asigura-i hrana necesara

 

Pentru a avea un caine sanatos si fericit este important sa-i asiguri o alimentatie adecvata. Cand alegi mancarea pentru caine este important sa tii cont de varsta acestuia, greutate si activitatea zilnica. Cainii de talie mare trebuie sa fie hraniti pana la varsta de 18 luni cu mancare pentru juniori. Opteaza pentru o hrana speciala destinata cainilor de talie mare.

Dupa varsta de 18 luni schimba treptat hrana cainelui cu mancare speciala pentru caini de talie mare. Pe langa hrana speciala pentru caini, ii mai poti da animalului supa din oase de vita si diferite mancaruri speciale pentru caini preparate acasa, pe baza de legume si orez sau paste fainoase.

Animalul are nevoie zilnic de proteine in proportie de 23-25% si grasimi 12-15%.

In mod general un caine in varsta de 2 luni are nevoie de aproximativ 2-4 cani de mancare zilnic. Odata cu varsta cantitatea de hrana va creste, ajungand la 6-8 cani pe zi, la varsta de 6 luni si aproximativ 12-14 cani la maturitate. Desigur acest lucru poate diferi in functie de exemplar. Din aceasta cazua este important sa consulti medicul veterinar pentru a sti cu exactitate care este cantitatea de hrana pe care cainele trebuie sa o manance.
De asemenea, in cazul in care doresti sa-i dai cainelui suplimente alimentare precum vitamine, calciu etc, este foarte important ca inainte sa consulti medicul veterinar!

 

7 Mergi periodic la controlul veterinar

 

Mergi cu animalul la medicul veterinar cel putin odata pe an, pentru a te asigura ca este sanatos. Este important sa stii ca un caine de talie mare imbatraneste mult mai repede spre deosebire de un caine de talie mica sau medie. Din aceasta cauza problemele de sanatate pot aparea timpuriu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea