Animale de companie

#caini #tratament constipatie #constipatia la caini

Cum sa tratezi constipatia la caini

Constipatia este o problema care se intampla frecvent la cainii care sufera din cauza afectiunilor intestinale sau care nu au parte de o dieta potrivita. De regula, o zi sau doua fara scaun nu reprezinta un motiv de ingrijorare, insa daca patrupedul este constipat timp de trei zile consecutiv, ar fi bine sa iei masuri.

Cauzele constipatiei

In general, cainii trecuti de 5 ani sunt cei care au mai des probleme cu constipatia. O cauza frcventa este faptul ca acestia nu consuma suficienta apa si nu se hidrateaza. Astfel, apa nu se retrage in colon, iar fecalele se deshidrateaza si devin greu de eliminat.

De asemenea, ingerarea unor elemente precum aschii de os, par, iarba, hartie, panza sau alte substante necomestibile poate duce la aparitia constipatiei.

Si medicamentele care sunt destinate tratarii unor afectiuni simple pot duce la aparitia constipatiei, asa ca este recomandat sa citesti cu atentie prospectul pastilelor inainte de a le administra patrupedului si sa il determini pe acesta sa consume mai multa apa pe durata tratamentului.

O alta cauza a aparitiei constipatiei este amanarea defecarii. Daca amani prea mult momentul iesirii afara, este foarte posibil ca patrupedul sa nu mai simta ulterior nevoie de a defeca. Asadar, se recomanda sa ii formezi cainelui un program de plimbare pe care sa il respecti in limitele posibilitatilor.

Tratarea constipatiei

In primul rand, este recomandat sa determini sursa problemei. Daca este vorba despre un medicament, contacteaza medicul veterinar si intreaba-l daca poti reduce doza medicamentului. De asemenea, oricare ar fi problema, incearca inainte sa o rezolvi si abia apoi sa mergi catre solutii practice.

Desigur, primul pas este sa ii pui cainelui la dispozitie apa proaspata tot timpul. Asigura-te ca bolul pentru apa este spalat in fiecare zi si ca acesta este plin cu apa proaspata.

O alta varianta este sa ii oferi cainelui un medicament laxativ cu jumatate de ora inainte de plimbarea obisnuita. Este foarte posibil ca acest lucru sa fie de mare ajutor, insa de preferat este sa analizezi comportamentul cainelui din momentul in care ii administrezi pastila, pentru a te asigura ca nu va fi obligat sa isi faca nevoile chiar in casa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea