Animale de companie

#primul ajutor #muscatura caine #muscaturi animale #animale agresive

Cum sa previi si sa tratezi muscaturile animalelor

Muscatura este considerata orice rana, de la marimea unui punct, pana la dimensiuni mai mari, care se manifesta prin strapungerea pielii cu dintii de catre un animal, iar cele mai frecvente cazuri in care animalele ataca sunt atunci cand le incalci teritoriul, cand isi protejeaza puii, cand se afla in perioada de imperechere sau cand se simt amentintate. Invata, deci, cum sa te feresti si sa te descurci in aceste situatii amenintatoare pentru sanatatea ta.



Cele mai perculoase muscaturi

Majoritatea animalelor de casa sunt vaccinate, insa este abslut necesar sa mergi la medic daca muscatura a penetrat pielea. Desi muscaturile de caini sunt mai dese si mai numeroase, muscaturile de pisici sunt mai periculoase. Acestea au sanse mai mari de infectie deoarece dintii pisicilor sunt mai ascutiti si mai lungi, ceea ce pot produce rani mai adanci.

Rabia este o boala rara, dar fatala si se transmite prin saliva unui animal bolnav. Daca esti muscat de un animal de pe strada, despre care crezi ca ar putea avea (merge neregulat, are urme de saliva la gura etc) este necesar sa anunti imediat autoritatile si sa te prezinti cat mai repede la medic pentru tratamentul antirabic.

Muscaturile de animale salbatice sunt cele mai periculoase, deoarece nu poti avea nici un fel de date despre animalul respectiv si starea lui de sanatate. De aceea, este bine sa fii foarte atent cand faci excursii in natura sau dormi in cort si sa te feresti sa mangai sau sa te apropii de animale salbatice .


Cum sa eviti muscaturile

Muscaturile de animale de casa din zona mainilor si degetelor, in special, despre care nu crezi ca merita o vizita la medic, pot cere tratament cu antibiotice. Daca ai cea mai mica indoiala, este bine sa vezi un medic, inainte ca rana sa se infecteze. Pentru a evita aceste situatii, incearca sa nu provoci animalul la o joaca agresiva sau sa incerci sa-l inveti sa muste.

Daca te afli fata in fata cu un animal care e pe cale sa te atace, nu fugi si nu incerca sa-l lovesti. Cel mai bine e sa ramai calm, pe loc, pana se linisteste si apoi sa te indepartezi fara sa-l pierzi din ochi.


Primul ajutor in caz de muscatura
 

  • Redevino calm si linistit pentru a fi in stare sa iti acorzi primul ajutor.
  • Spala mana sau zona muscata cu apa si sapun.
  • Aplica praf antibiotic pe rana si acoper-o cu un tifon curat. Daca sangereaza, aplica presiune directa pe rana si ridic-o in sus.
  • Pleaca urgent spre cel mai apropiat medic.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului