Animale de companie

#gerbili #animale #rozatoare #hrana

Cum sa hranesti un gerbil

Desi sunt rozatoare foarte asemanatoare soarecilor de curte, care mananca aproape orice, este important sa stii ca gerbilii au nevoie de o dieta corespunzatoare. Acestia trebuie sa beneficieze de o hrana cat mai variata si bogata in substante nutritive.

 

 

1 Alege tipul de mancare

 

Mix de semnite

Mixurile de seminte pentru rozatoare mici se pot gasi sub diverse sortimente: mix de seminte fara alte adosuri, mixuri de seminte cu vegetale uscate sau cu pelete. Acestea constituie o dieta echilibrata, insa numai in cazul in care animalul le consuma in intregime.

Gerbilii obisnuiesc sa manance numai semintele care sunt pe gustul lor, lasandu-le pe celelalte in bol. Acest lucru poate duce la o dieta dezechilibrata in special daca gerbilul evita in permanenta anumite tipuri de seminte. Observa indeaproape care sunt semintele pe care le evita si incearca sa le inlocuiesti cu altele similare ca si valoare nutritiva.

Pelete si batoane

Peletele sunt special create pentru a-i oferi animalului toate substantele nutritive de care are nevoie . Acestea au o structura si o consistenta asemanatoare cu cea a hranei pentru caini si pisici, insa sunt create pe baza de fructe si legume.

De asemenea, poti opta pentru a-i da gerbilului tau batoane speciale. Unele dintre acestea contin adaosuri de vitamine sau minerale, necesare pentru o buna functionare a organismului animalului.

ATENTIE! Nu trebuie sa faci abuz de aceste batoane. O cantitate mare de vitamine sau minerale ii poate face rau gerbilului. Intreaba mai intai medicul veterinar cat de des poate sa beneficieze de acestea, inainte de a i le oferi.

Fructe si legume

Din cand in cand este indicat sa-i oferi gerbilului tau fructe si/sau legume. Acestea sunt sanatoase deoarece sunt bogate in vitamine si minerale . Cele mai sanatoase pentru rozatoare sunt urmatoarele: conopida, broccoli, salata verde, spanac, morcov, castravete, etc dar si fructe precum: mar, para, strugure, banana, rodie, fructe de padure etc.

 

2 Hraneste gerbilul adecvat

 

Un gerbil trebuie sa beneficieze zilnic atat de mix de seminte cat si de fructe sau legume. Necesarul zilnic de seminte este de 15-20 de grame. De asemenea, fructele si /sau legumele trebuie date in cantitati mici pentru ca acesta sa le poata manca. Inainte de a-i da vegetale, asigura-te ca acestea au fost foarte bine spalate.
Nu uita sa pui in cusca animalului un bloc de minerale si un os de sepia .

Atentie! Elimina orice rest de mancare ramas in cusca dupa 24 de ore. Acestea pot putrezi sau se pot strica, producandu-i animalului probleme digestive .

Totodata, ii mai poti da ocazional mici gustari precum: nuci, miez de paine, orez, bucatele mici de branza sau cascaval, ou foarte bine fiert , bucatele de carne fiarta de pui sau viermi de faina.

 

3 Evita alimentele toxice

 

Gerbilii sunt animale sensibile la unele toxine pe care anumite alimente le contin. De aceea este bine sa nu il hranesti cu: ceapa si usturoi, avocado, cartofi cruzi, coji de cartofi, frunze de rubarba, citrice, dulciuri, ciocolata, alcool, alimente care contin sare, carne cruda sau mancaruri gatite.

 

4 Asigura-i necesarul zilnic de apa

 

Schimba zilnic apa gerbilului. Acesta trebuie sa beneficieze intotdeauna de apa proaspata si curata. In perioada calda a anului este indicat sa-i schimbi apa de cel putin 2 ori pe zi.

De asemenea, dupa fiecare schimbare a apei, spala adapatorul cu putin detergent pentru a indeparta orice urma de depuneri de alge.

 

5 Alege boluri speciale pentru hrana si mancare

 

Pentru hrana uscata opteaza pentru boluri de mancare din metal sau din material ceramic. Este bine sa eviti bolurile din palstic, deoarece acesta pot fi roase cu usurinta de catre gerbil.

In ceea ce priveste salatele si fructele, opteaza pentru boluri speciale. Acestea au in general forma sferica si impiedica animalul sa murdareasca mancarea sau cusca. Animalul va lua din bol exact atat cat are nevoie pentru a manca, restul ramanand intactapentru a fi mancata mai tarziu.

Pentru apa opteaza pentru adapatoarea potrivita tipului de cusca pe care ai achizitionat-o. Pentru custile cu gratii exista adapatoare care se prind cu ajuorul unei cleme, prin exterior, iar pentru acvarii sau custile din plastic exista adapatoare care se prind pe peretele din interiorul custii cu ajutorul unei ventuze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului