Animale de companie

#anemone #animale #acvariu

Cum sa alegi si sa ingrijesti o anemona

Anemonele, cunoscute si sub denumirea de actinii sau deditei de mare, sunt animale marine care au corpul sub forma cilindrica si stau fixate pe stanci sau anumiti corali. Gura acestora este inconjurata de tentacule viu colorate, dandu-le aspectul unei flori. Tocmai din aceasta cauza sunt adesea asociate cu plantele si nu cu animalele.

Anemonele isi folosesc tentaculele pentru a prinde prada. Fiecare tentacul al unei anemone contine un sac cu otrava. Aceasta otrava contine multe toxine, printre care si neurotoxine. Anemona ataca prada, in momentul in care aceasta ii atinge tentaculele. Din tentaculele ei tasneste un venin care injecteaza prada, paralizand-o.

Desi sunt animale carnivore, anemonele sunt cunoscute pentru simbioza (convietuirea) lor cu alte animale, precum pestele clovn . Acesta se ascunde in tentaculele anemonei atunci cand este urmarit de un rapitor. Odata ce pestele rapitor intra printre tentaculele anemonei, aceasta il injecteaza cu venin apoi il mananca. Resturile ramase de la hrana anemonei sunt mancate de catre pestele clovn.

Deoarece anemonele sunt viu colorate si dau un aspect frumos acvariului, multi dintre pasionatii de acvaristica aleg sa achizitioneze si una sau mai multe anemone. Daca te numeri printre aceste persoane este bine sa stii ca trebuie sa alegi cu grija anemona si sa o ingrijesti corespunzator.

 

1 Alegerea anemonei

 

In cazul in care doresti sa ai o anemona sanatoasa si frumoasa pentru o lunga perioada de timp, este important sa alegi una sanatoasa. O anemona care are gura deschisa si isi tine tentaculele intr-o pozitie defensiva, ar trebui evitata.

De asemenea, evita o anemona care nu sta atasata de o piatra sau de corali, in acvariul in care este tinuta de catre vanzator, deoarece poate avea dificultati de prindere si probabil nu va supravietui pentru mult timp.

Atunci cand alegi anemona si vanzatorul o scoate din acvariu, fii atent la reactiile acesteia. O anemona sanatoasa isi contracta tentaculele si/sau corpul. In cazul in care anemona nu reactioneaza in niciun fel, alege alta deoarece este posibil ca aceasta sa fie apatica.

Cere-i vanzatorului sa-i atinga tentaculele sau sa-i dea ceva sa mance. Daca aceasta nu reactioneza este posibil sa-si fi pierdut abilitatea de a prinde prada, ceea ce inseamna ca va fi imposibil de hranit, urmarile fiind evidente.

 

2 Intretinerea anemonei

 

Anemonele au nevoie de multa lumina. Pentru a ilumina corespunzator acvariul, ai nevoie de o lampa cu o intensitate cuprinsa intre 3 si 6 watti la 25 l apa. In rest, anemonele au nevoie de aceleasi conditii de care au nevoie si pestii clovni: salinitate de 1.020-1.025, 25-28oC si un PH de 8.1-8.4 . Citeste mai multe despre ingrjirea pestilor clovn in articolul „Cum sa ai grija de pestele clovn”.

 

3 Hranirea anemonei

 

Spre deosebirede pesti care trebuie sa manace de 2,3 ori pe zi, anemonele trebuie hranite de 2-3 ori pe saptamana sau chiar mai rar.

In general anemonele prefera pestii vii, pe care sa-i poata prinde singure. Este indicat sa achizitionezi astfel de pestisori pe care sa-i tii in acvariu. Ai grija ca acestia sa nu fie pesti rapitori care sa-ti poata ataca pestii clovn.

Totodata, este indicat sa hranesti anemona cu cozi decorticate de creveti. Acestea pot fi gasite in orice supermarket, congelate sau proaspete. Este de preferat sa optezi pentru cele congelate deoarece le poti pastra pentru o perioada mai indelungata. De asemenea, o mai poti hrani si cu alte produse congelate , precum: pestisori, diferite tipuri de carne de scoici sau alte vietuitoare marine. Acestea pot fi gasite in Pet-Shop-urile de specialitate.

Poti hrani anemona in majoritatea timpului cu produse congelate, insa din cand in cand este bine sa-i dai si hrana vie , pe care sa si-o poata procura singura.

ATENTIE! Nu hrani anemona in exces. Aceasta va manca doar atat cat are nevoie, restul ramanand in acvariu. Hrana nemancata se va altera rapid si ajuta la formarea bacteriilor si a algelor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului