Animale de companie

#trucuri #dresaj #antrenamente #papagali #pasari #animale

Cum sa dresezi un papagal

Papagalii pot invata sa vorbeasca, dar si sa execute trucuri mai complicate cum ar fi punerea mingiei in cos, mersul pe skateboard , recunoasterea formelor, cifrelor sau culorilor si lista poate continua. Nu este necesar sa iti angajezi un antrenor, ci il poti invata chiar tu, urmand cativa pasi simpli.

 

In cazul in care abia l-ai adoptat, inainte de a incepe pregatirile pentru a-l dresa este important sa-i acorzi o perioada de acomodare cu noua locuinta si cu persoanele din jurul lui. De asemenea, nu este indicat sa-l hranesti inainte de antrenament.

 

1 Creeaza o zona pentru antrenamente

 

Creeaza zona de antrenament intr-o parte a casei in care papagalul se simte in siguranta insa ai grija sa nu fie in apropierea coliviei, deoarece nu se va mai concentra la fel de mult. Cea mai indicata suprafata pentru a-l dresa este o masa. Ai grija ca aceasta sa nu fie nici prea inalta, nici prea joasa.

Inainte de a incepe sedinta de dresaj, inlatura din zona respectiva toate obiectele de care pasarea se sperie, dar si pe cele care ii atrag atentia deoarece nu se va mai concentra si, totodata, asigura-te ca este suficienta lumina in incapere. Daca lumina naturala nu este suficienta, apeleaza la o sursa de lumina artificiala.

 

2 Incepe prin a-l invata trucuri usoare

 

La prima sedinta de antrenament, invata-ti papagalul sa se suie si sa coboare de pe degetul tau. Desi pare banal

sau poate stie deja sa faca acest lucru, cu siguranta nu il face cand vrei tu. Scopul sedintelor este ca papagalul sa invete sa faca diverse trucuri cand ii spui. Invata-l de la inceput lucruri elementare pentru a se obisnui cu sendintele, apoi iti va fi mult mai usor sa-l inveti trucuri complexe.

Pentru a-l invata sa se suie pe degetul tau, pune papagalul pe o suprafata plana, in fata ta si intinde degetul inspre el. Pe un ton calm si cald spune-i pasarii comanda „Sus” si apasa usor cu degetul pe pieptul pasarii, in apropierea picioarelor. Dupa ce s-a urcat ridica-l putin in sus si nu uita sa-l lauzi si sa-i dai o mica recompensa. Spune-i apoi „Jos” si lasa mana in jos, inclinand pasarea putin cu ciocul inspre masa, pentru a sti ce are de facut.

Exerseaza de mai multe ori, astfel incat pasarea sa invete sa se suie sau sa coboare de pe deget fara sa-i mai arati ce sa faca, ci doar sa-i spui.

 

3 Sedinte de antrenament zilnice

 

Sedintele de antrenament este bine sa fie facute zilnic. Alege o perioada a zilei in care papagalul este activ, pentu a se putea concentra. Daca va fi obosit nu va mai avea aceeasi putere de concentrare si va invata mult mai greu trucurile. O sedinta nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute, in caz contrar pasarea se va plictisi si nu iti va mai acorda atentie.

Obisnuieste pasarea treptat cu antrenamentele. In primele zile, sedintele nu ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute. Creste treptat timpul alocat sedintelor pana la 30 de minute, pe parcurs ce pasarea devine mai cooperanta.

Acest lucru, nu este insa universal valabil pentru toti papagalii. Unii se pot plictisi mult mai repde, in timp ce altii vor dori sa continue antrenamentele dupa expirarea celor 30 de minute. Asadar, adapteaza-te in functie de necesitatile pasarii tale.

 

4 Nu uita sa recompensezi si sa lauzi papagalul

 

De fiecare data, inainte de a incepe antrenamentele ia cu tine cateva recompense. Pot fi biscuiti speciali pentru pasari, semintele ei preferate, bucati mici fructe sau paine. De asemenea, este foarte important sa vorbesti cu el pe parcursul sedintelor si sa o lauzi de fiecare data cand reuseste sa face un truc sau sa il incurajezi cand nu il face complet.

Prin recompensare il vei face sa fie nerabdator sa invete lucruri noi. Este insa important sa primeasca recompense doar atunci cand merita. Cand nu executa comanda pe care i-o dai sau o face incompleta reia exercitiul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea