Animale de companie

#caini #caine hiperactiv #animale

Cum sa calmezi un caine hiperactiv

 

Multe exemplare canine, dar in special exemplarele juvenile, au foarte multa energie. Daca si patrupedul tau se numara printe indivizii care alearga neincetat prin casa si sar mereu pe tine pentru a te invita la joaca, atunci cu siguranta iti doresti sa gasesti o modalitate prin care sa-l calmezi. Iata cateva trucuri care te pot ajuta.

 

1 Aminteste-ti ca vrea doar sa se joace. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci intr-o astfel de situatie este sa-ti pastrezi calmul. Asadar, daca vezi animalul venind rapid spre tine incearca sa-l ignori. Desigur, in cazul unui caine de talie mare, acest lucru poate fi o adevarata provocare. Daca stii ca are obiceiul sa sara pe tine, nu-i intoarce spatele. Pe o voce ferma da-i comanda „Sezi” si dupa ce s-a linistit reia-ti activitatea pe care o faceai inainte, fara a-l mai baga in seama.
 

2 Faceti mai multe exercitii. O cauza a hiperactivitatii la caini sunt plimbarile foarte scurte pe care le face si faptul ca nu ii oferi suficient timp pentru a se juca afara. In zilele noastre, majoritatea animalelor au parte de multa atentie din partea stapanilor, insa acestia uita ca animalul mai trebuie sa se joace si sa alerge. Mareste asadar, timpul alocat plimbarilor. De asemenea, nu uita sa iei cu tine si una sau doua dintre jucariile lui preferate pentru a va juca.

3 Jucati-va mai mult. In mod evident cainele trebuie sa aiba parte de mai mult timp pentru joaca. Daca seara nu te lasa sa te relaxezi si are chef de joaca, ia jucaria lui preferata si arunc-o, spunandu-i comanda „aport”. Joaca-te astfel cu el in timp ce te uiti la tv. In acest fel tu te poti relaxa, iar cainele isi va consuma energia in plus.

O alta solutie este achizitionarea unei jucarii speciale pentru caini, Kong. Umple-o cu gustarile lui preferate si pune-i-o jos. Ii va lua ceva timp pana va reusi sa manance continutul jucariei, timp in care se va lupta cu ea pentru a ajunge la gustare.
 

4 Pune-l sa stea in pozitie culcat. Pentru a-l mentine mai mult in aceasta pozitie, il poti mangaia sau peria, daca ii face placere. Daca nu vrea sa asculte comanda, il poti alinta si mangaia in acelasi timp, apasandu-l usor pe spate pentru a se intinde. De asemenea, este un bun prilej pentru a reexersa comanda „Rostogoleste-te”.

Incurajeaza-l sa stea cat mai mult in aceasta pozitie dandu-i recompense dupa fiecare truc pe care il face stand culcat.

5 Casca de cateva ori. Un caine casca atunci cand este stresat pentru a se calma. Cand observi ca animalul se uita la tine si sta pentru cateva secunde linistit, casca profund de cateva ori. Sunt sanse ca animalul sa se potoleasca si eventual sa se aseze jos sau poate incepe sa caste si el.
 

6 Fa-i masaj cainelui. Masajul are rolul de relaxare. Nu este necesar sa-i faci un anumit tip de masaj. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este sa nu apesi cu putere, pentru a nu-l durea. Porneste din zona gatului si continua sa-l masezi, avansand incet spre coada. In cazul in care cainelui tau ii place sa-l masezi, sansele ca acesta sa stea linistit si chiar sa adoarma in timp ce-l masezi sunt foarte mari.
 

7 Nu ridica vocea la caine. Hiperactivitatea nu este un lucru pe care animalul il face cu rea vointa. Daca in ciuda eforturilor tale nu exista nicio cale prin care sa-l calmezi, nu-ti ramane decat sa ai foarte multa rabdare. Odata cu trecerea anilor, cainele isi va mai pierde din energie. Se stie ca cele mai multe cazuri de hiperactivitate se intregistreaza la exemplarele tinere. Asadar, nu tipa la el pentru a se potoli. Prin aceasta metoda vei reusi doar sa indepartezi cainele de tine. Cel mai bine este sa vorbesti cu el pe un ton calm.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului