Iepurii sunt unele dintre cele mai dragalase animale de casa, dar si unele dintre cele mai sensibile, ceea ce face ca ingrijirea lor sa fie una speciala. Daca te-ai hotarat sa-ti iei un iepure, ca animal de companie, trebuie sa stii cateva amanunte despre cresterea lui in captivitate.
Amenajeaza-i o cusca !
Chiar daca iepurii pot fi usor invatati sa faca la litiera, acesta nu trebuie sa stea liber prin casa toata ziua. Prin urmare trebuie sa-i amenajezi o cusca in care sa stea. Daca il lasi liber fara sa-l supraveghezi, iepurele se poate rani foarte usor. Fiind rozatoare, nu va ocoli cablurile electrice sau alte obiecte din casa pe care el le considera “bune de ros”.
Cusca ideala pentru iepurele tau, trebuie sa aiba dimensiuni de cinic ori mai mari decat iepurele tau si etaje, cu rampe intre ele. Intrarea in cusca trebuie sa se faca prin lateral si nu prin acoperis. Cusca trebuie sa fie confectionata din gratii, prin care sa poate patrunde lumina, iar plafonul trebuie sa fie unul solid, din plastic sau otel inoxidabil.
Hraneste-l corespunzator!
Iepurii au nevoie de multe fibre, ceea ce inseamna ca hrana lor de baza este iarba amestecata cu legume. Legumele preferate de animalutul tau cu urechi lungi sunt: morcovii, salata, patrunjelul, broccoli, andive , spanacul, frunze de mustar si de papadie, napi. Nu-i da iepurelui varza, rubarba, cartof si fasole, decat in cantitati foarte mici, pentru ca acestea ii pot provoca probleme digestive.
Pentru mancare si apa pune-i iepurelui boluri din ceramica, grele, pe care sa nu le poata rasturna.
Acorda-i multa atentie!
Desi la inceput va fi foarte speriat si e posibil chiar sa muste ca reactie de aparare, treptat se va obisnui cu prezenta ta si chiar te va lasa sa te joci cu el.
Trebuie doar sa-l lasi sa se acomodeze cu casa si cu prezenta ta. Stai mai mult timp pe langa cusca lui si vorbeste-i. Poti incerca chiar sa-l hranesti din palma, astfel el va vedea ca nu esti un “dusman” si nu ii va mai fi teama de tine.
Pastreaza-l curat!
Iepurele, la fel ca si pisica, este un animal foarte curat si isi petrece o mare parte din timp spalandu-se. Nu trebuie sa-l speli, pentru ca ii va scade temperatura brusc si poate muri .Asigura-te doar ca ai o perie speciala si piaptana-l saptamanal sau chiar zilnic in perioadele de imperechere.
De asemenea, o atentie speciala trebuie sa o acorzi ghearelor care trebuie taiate cu regularitate. Crescand in casa, iepurele nu-si toceste ghearele si acestea il pot incomoda. Atentie, trebuie sa taiati doar varful acestora, altel il puteti rani. Daca totusi ai atins vena si i-a dat sangele, tamponeaza locul cu putina apa oxigenata.
Citeste si: