Animale de companie

#animale #caini

Simturile cainelui

Un caine poate sa localizeze sunetul in 6 sutimi de secunda si are mirosul de 40 de ori mai dezvoltat decat al omului. Exista insa si simturi la care nu exceleaza, cum ar fi vazul. Distanta vizuala optima este de 10 metri. Pentru a-i intelege reactiile si nevoile trebuie sa stii mai intai cum arata lumea asa cum o simte el.

 

Vazul

Vederea cainelui se formeaza definitiv in jurul varstei de 4 luni, cand atinge nivelul optim anatomico-functional. Pana la aceasta varsta puiul vede neclar.

Cainele poate astfel vedea bine doar pe o distanta de aproximativ 10 metri, insa poate sesiza miscarea pana la o distanta de 250-300 metri. Din aceasta cauza multi dintre ei pot fugi dupa obiectele in miscare (de exemplu masini) crezand ca este o prada. El vede bine si noaptea, insa numai pe distante mai mici de 10 metri.

Acest simt este mai important pentru cainii de stana si cei de vanatoare. Acestia sunt invatati de mici sa reactioneze la semnele facute de mana sau comenzile de pazire a stanei date de ciobani sau la comenzile vanatorilor, de a aduce prada.

Pentru caine, vazul este mai putin important deoarece el se ghideaza mai mult dupa miros si auz. Din aceasta cauza, retina cainelui dispune de mai putine fibre nervoase decat omul. Spre deosebire de om, la care nervul optic are peste 1 milion de fibre nervoase, cel al cainelui are doar 160.000 -200.000 astfel de fibre.

Chiar daca nu vad bine pe o distanta mare, cainele se ghideaza dupa miros pentru a detecta prada si dupa auz atunci cand este chemat de catre stapan.

Auzul

Urechile mobile si auzul foarte fin ii permit cainelui sa localizeze sunetele pe o distanta de pana la 4 ori mai mare decat omul. Ei pot localiza sunetele in doar 6 sutimi de secunda si percep undele sonore de inalta frecventa si ultrasunetele. De exemplu fluierele speciale pentru caini, care au frecvente intre 20.000 si 40.000 de vibratii pe minut nu pot fi sesizate de catre om, insa ei reactioneaza cu sensibilitate la acestea.

Un caine poate percepe sunete pe care urechea umana este incapabila sa le perceapa.

Se spune despre caini ca au un al saselea simt, atunci cand “presimt” un cutremur sau o furtuna. Acest lucru se datoreaza doar auzului foarte fin, cu ajutorul caruia animalul percepe primele unde seismice sau poate auzi vajaitul furtunii, cand aceasta este inca la distante foarte mari.

Pentru a localiza vanatul sau dusmanul, atunci cand acestia se misca impotriva vantului si nu poate fi reperat prin miros de catre caine, el se va ghida dupa auz.

Cainele se poate orienta dupa tonalitatea vocii omului. El poate deosebi cuvintele si poate sesiza modificarile de nuanta a vocii. In cursul vietii cainele reuseste sa faca legatura intre anumite fapte sau anumite cuvinte si propozitii. De asemena poate invata rapid sa reactioneze la comenzile vocale.

Mirosul

Este cel mai bun simt al cainelui, el fiind de 40 de ori mai dezvoltat decat la om. Mirosul foarte dezvoltat se datoreaza numarului mare de celule senzoriale (receptori) din mucoasa nazala, aproximativ 250 milioane de astfel de celule. Mirosurile devin adevarate armonii pentru caine si raman in memoria lor pentru o lunga perioada de timp.

Cu siguranta ai observant ca isi petrec o mare parte din timp adulmecand obiectele din jur sau la plimbare mirosind fiecare copac si gard in parte. „Izurile” lasate in urma de alte animale, sunt adevarate carti de vizita pentru cainele tau.

Comunicare prin miros are la baza o serie de elemente chimice numite feromoni. Feromonii sunt prezenti in fecale, urina, saliva, glandele perianale si in secretiile vaginale. Acestea ofera informatii cainelui tau despre sex si pozitia sociala a altor caini. Din aceasta cauza comportamentul cainelui poate fi influentat rapid, excitandu-l daca a trecut prin zona o femela in calduri sau inhibandu-l daca prin zona a trecut un mascul mai agresiv.

Cainii se recunosc intre ei tot cu ajutorul mirosului substantelor secretate de glandele anale si glandele pielii din regiunea genitala. Daca dau din coada, exprima sentimente prietenesti, in schimb, maraind, exprima sentimente de antipatie , rivalitate sau dispozitie de a lupta.

Datorita acestui simt foarte fin, pot simti cu usurinta urmele vanatului, datorita glandelor odorante care se alfa la nivelul membrelor animalelor salbatice si care secreta o substanta asemanatoare transpiratiei. Aceasta calitate a cainelui este folosita in serviciile speciale, ei fiind dresati sa gasesca persoane pierdute si alfate sub daramaturi, sau sa repereze drogurile ascunse in diferite locuri de catre traficanti .

Gustul

La caine, gustul este functional din primele clipe de viata, insa acesta nu se pot lauda cu un simt al gustului foarte dezvoltat, avand aproximativ 2000 de papile gustative, spre deosebire de om care are aproximativ 9000 de astfel de papile.

Papilele cainelui sunt dispuse in zona anterioara a limbii, astfel el fiind nevoit sa inghia hrana pentru a putea repera gustul. Initial cainele este atras de mirosul mancarii, insa el o poate refuza odata ce ia prima inghititura.

Simtul tactil

Simtul tactil este primul care se formeaza. Importanta acestuia se poate obseva inca din primele zile de viata ale catelului, cand acesta se indeparteaza prea mult de mama, incepe sa planga, pana o regaseste si se lipeste de corpul ei. Atingerea il calmeaza si il elibereaza de stress.

Acest simt isi pastreaza important ape toata durata vietii. Avand un simt tactil bine dezvoltat, cainele sesizeaza cea mai usoara atingere a corpului sau.

Cainele dispune de peri tactili pe bot (mustatile) cu ajutorul carora se pot orienta in inturneric, sau de care se folosesc la vanatoare. De asemenea, perii tactili mai sunt intalniti in mucoasa nazala, in mucoasa limbii, pe bot si pe talpi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului