Animale de companie

#caini #sterilizare #castrare

Consecintele sterilizarii cainilor

Pentru proprietatrii care nu au mai avut caini pana in prezent, operatia de castrare respectiv sterilizare a animalului poate fi o decizie dificila de luat. Ca in cazul oricarei operatii exista o serie de riscuri insa exista si multe avantaje. Iata la ce te poti astepta in urma operatiei.

 

1 Caini


Avantaje


Cainii necastrati pot incerca adesea sa fuga din curte cand simt in apropiere o femela in calduri. Un lucru similar se poate intampla si in cazul unui caine de apartament , care este scos la plimbare in parc. Acesta va forta lesa pentru a scapa si pentru a fugi dupa catea. In urma castrarii, cainii nu vor mai avea aceste obiceiuri.

Cainii castrati nu se vor mai manifesta agresiv in prezenta altor caini. De asemenea, riscul ca acestia sa devina agresivi cu familia pentra a o domina, scade considerabil.

Cainii pot adopta comportamentul de a-si marca teritoriul, un lucru neplacut pentru proprietar. Castrarea va duce la eliminarea acestui comportament.

Odata cu indepartarea testiculelor cainele nu va mai suferi de cancer la nivelul testiculelor. De asemenea, acestia vor avea mai putine probleme cu prostata si vor fi mai putin susceptibili tumorilor perianale.


Dezavantaje


Complicatii. In urma operatiei pot aparea o serie de complicatii, provocate in special de anestezic . Cu toate acestea, statisticile sunt foarte incurajatoare. Un numar extrem de mic de caini prezinta alergii la anestezic. Totodata, sansele ca acesta sa moara sunt mai mici de 1%.

Dureri. Ca orice operatie, castrarea nu este lipsita de dureri. Cainele va experimenta durerile in primele zile dupa operatie. In mod normal medicul ar trebuie sa prescrie medicamente care sa calmeze aceste dureri.

Cancer osos. Rasele de caini de talie mare sunt susceptibile cancerului osos. Acesta apare in general in perioada maturitatii. S-a demonstrat ca in cazul cainilor castrati inaintea implinirii varstei de 1 an, sansele sa dezvolte aceasta boala cresc.

 

2 Catele

 

Avantaje


In unele cazuri, comportamentul unei catele se poate schimba dupa operatia de sterilizare. Aceasta va deveni mai calma si mai afectuoasa. Cazurile in care comportamentul catelei se schimba in rau, aceasta devenind agresiva, sunt foarte rare.

In urma operatiei, crestere apetitului poate fi intalnita la aproape toate exemplarele. Din aceasta cauza, cateaua poate lua usor in greutate daca nu se respecta un program strict al mesei. Pentru a evita cresterea in greutate cateau trebuie sa manance zilnic la aceleasi ore si sa nu i se dea cantitati mari de hrana.

Castrarea sau sterilizarea cainilor sau catelelor nu va afecta eficienta sedintelor de antrenament. Din contra, animalele vor acorda mai multa atentie sedintelor de antrenament iar atentia nu le va mai fi distrasa de prezenta altor caini.


Dezavantaje


Infectii ale operatiei. In urma operatiei, daca nu sunt ingrijiti corespunzator, cainii pot face infectii. In cazul in care microbii ajung in zona operatiei vor gasi un mediu propice pentru a se inmulti, provocand cainelu infectii. Acestea pot fi insa tratate de medicul veterinar cu antibiotice.

Riscurile cresc odata cu varsta. Operatia de sterilizare a catelelor este mult mai riscanta decat cea a cainilor. Deoarece odata cu inaintarea in varsta operatia va deveni mai complicata iar recuperarea mai greoaie este recomandat ca acesta sa se faca in primul an de viata.

Cresterea in greutate. Cresterea in greutate dupa operatia de castrare sau sterilizare a cainilor respectiv a catelelor este un mit. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea in cazul in care proprietarul nu ii asigura cainelui o dieta adecvata. Pentru a evita luarea in greutate, cainele nu trebuie sa fie hranit excesiv. De asemenea, trebuie sa se respecte dieta data de medicul veterinar si sa i se dea zilnic sa manance la aceleasi ore.

Totodata, in urma operatiei, unii caini au tendinta de a se calma si de a nu mai face la fel de multa miscare ca inainte. Este recomandat ca propietarii sa respecte in continuare orarul si durata plimbarilor pentru ca animalul sa se mentina in forma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea