Animale de companie

# efecte muzica asupra animalelor #muzica #pisici #caini #animale de companie

Ce influenta are muzica asupra animalelor de companie

Muzica functioneaza atat ca terapie pentru a trata afectiuni medicale, cat si ca mod de relaxare. Poate creste productivitatea muncii, este ideala pentru recapatarea starii de calm sau ca distractie pentru oameni. In acest context, nu sunt putini cei care se intreaba daca muzica ar putea avea aceleasi efecte si asurpa animalelor lor de companie.

 

Numeroase studii care s-au efectuat asupra cainilor si pisicilor au dus la concluzia ca pana la un anumit nivel, muzica poate influenta si starea de spirit a animalelor de companie.

Studiile facute pe caini si pisici au masurat cum diferite feluri de muzica influenteaza comportamentul animalelor. Intr-un studiu facut asupra cainilor care stateau inchisi in custi, oamenii de stiinta au descoperit ca unele partituri de muzica clasica ii calmeaza pe acestia, ii fac sa doarma mai bine si sa latre mai putin. Pe de alta parte, anumite bucati muzicale, chiar daca fusesera compuse special pentru a calma cainii, nu au avut efect.

Cainii au avut o reactie total opusa atunci cand li s-a pus muzica heavy-metal. Acestia au devenit anxiosi, iar zgomotul puternic le-a provocat un tremurat, acesta fiind un semn de nervozitate la caini.

Studii asemanatoare au condus la concluzia ca muzica poate calma animalele si nu doar pe cele constiente. In urma unui alt studiu s-a observat o scadere a ratei respiratorii si a diametrului pupilei (semne ale scaderii nivelului de stres) la pisicile care se afla sub anestezie generala in timpul unei operatii.

Ce fel de muzica prefera animalele de companie?

Multe studii au observat aceasta legatura dintre muzica si relaxarea animalelor, o conditie esentiala pentru a avea prieteni necuvantatori cat mai sanatosi. In orice caz, rolul terapeutic al muzicii pentru a trata anumite afectiuni nu a fost profund studiat si de aceea nu ar trebui folosita pentru a inlocui un tratament prescris de un veterinar.

Muzica preferata a animalelor de companie, fie ca vorbim de caini sau de pisici, este muzica clasica, cel mai relaxant stil muzica, in timp ce muzica pop sau piese alese la intamplare au un efect minim sau chiar niciun efect asupra animalelor. Muzica heavy metal s-a constat ca are un efect negativ asupra animalelor de companie.

Pisicile nu sunt atat de incantate de muzica pe care o asculta oamenii, insa oamenii de stiinta au reusit sa compuna genul de muzica pe placul felinelor. Este vorba de un tip de muzica care contine frecvente si tempo-uri similare cu cele pe care pisicile le folosesc pentru a comunica intre ele.

Poti sa calmezi cainele sau pisica cu muzica?

Vei afla daca pisica sau cainele pe care il ai se calmeaza daca asculta muzica, doar daca vei incerca cat mai curand un experiement. Lasa muzica sa cante pe perioada zilei pentru ca este un mod bun de calma animalul si este recomanda pentru a preveni anxietatea si stresul la pisici. De asemenea, nu este nicio problema sa folosesti muzica ca o terapie complementara atunci cand cainele isi revine dupa o boala sau dupa o operatie, desi primul pas este sa te consulti cu medicul veterinar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea