Animale de companie

# animale fara stapani # chinuire animale #amenzi usturatoare #animale domestice #inchisoare #animale de companie

Amenzi usturatoare pentru persoanele care chinuie animalele! Pana la 7 ani de inchisoare

Persoanele care chinuie animalele, indiferent ca este vorba despre animale de companie, animale de curte sau animale fara stapani risca amenzi usturatoare si chiar inchisoare. Cea mai mare pedeapsa este de pana la 7 ani de inchisoare, iar amenzile pot ajunge pana la 12.000 de lei.

Comisarul sef Daniel Radu, al Dierectiei pentru Protectia Animalelor a vorbit in cadrul unei emisiuni tv despre pedepsele pe care le primesc persoanele care chinuie animalele de companie.

“Cea mai mare pedeapsa, ca urmare a unor modificari legislative survenite la sfarsitul anului trecut, este de 7 ani inchisoare pentru uciderea cu intentie, fara drept, a unui animal.

Discutia trebuie inceputa de la faptul ca detinerea unui animal de companie poate fi un privilegiu, dar cu siguranta este o obligatie, o mare responsabilitate. In momentul in care optezi pentru a avea un animal de companie este clar ca iti asumi o mare responsabilitate, atat fata de el cat si in fata legiuitorului, dupa cum bine se vede.

Tu nu ai drept de viata si de moarte, asa cum poate o perioada de timp s-a impamantenit o cutuma, ca daca e cainele tau poti sa faci ce vrei cu el. Ai un animal, esti responsabil fata de el la fel ca fata de oricare membru al familiei si legiuitorul a avut grija sa consfinteasca acest lucru stabilind pedepse.

Legea este destul de cuprinzatoare, ea este intr-o dinamica permanenta pentru ca din cazuistica constatam noi situatii cu care ne confruntam si atunci propunem forurilor abilitate actualizarea in consecinta a cadrului normativ.

Daca vorbim despre infractiunile cele mai des intalnire, schingiuire, maltratare, este clar: orice agresiune exercitata asupra animalului conduce la atragerea raspunderii penale adica nu ai voie sa iti bati cainele, nu ai voie sa lovesti calul intr-un mod salbatic cum din pacate vedem de multe ori sau sa-l supui la eforturi inutile pentru ca si aceasta este o practica a unora dintre detinatorii de animale, de a supune animalul la eforturi inutile pentru a-si arata ei dibacia de a le manui, dar si abilitatile animalului. Abilitatile animalului ar trebui cuantificate altfel, nu prin a-l pune sa traga de busteni sau bolovani doar ca sa aratam ca e puternic.", a spus Daniel Radu, potrivit dcnews.ro. 

Intrebat cum pot folosi oamenii caii pentru munci agricole, Daniel Radu a specificat ca aceste animale pot fi folosite “la fel ca intotdeauna, dar cu chibzuinta si fara sa-l supuna la eforturi inutile si fara sa-l loveasca, biciuiasca, pentru a trage povara mai usor. Faptul ca il lovesti, nu ii usureaza povara pe care trebuie sa o traga, doar il determini sa-si forteze niste limite si, ca oricare fiinta vie, nu are cum sa fie in regula.”, a spus Daniel Radu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea