Animale de companie

#animale de companie #pasari #papagali #semne de boala #semne boala papagali

5 semne ca papagalul tau este bolnav

Pasarile sunt specialiste in a-si masca simptomele de boala, iar papagalii nu fac exceptie de la aceasta regula, starea lor de sanatate fiind greu de evaluat cu ochiul liber. Pentru a depista o eventuala boala a papagalului, trebuie sa urmaresti cu atentie modul in care arata penele, ochii si excrementele pasarii tale. Iata care sunt principalele simptome care trebuie sa te trimita cu papagalul la veterinar, inainte de a fi prea tarziu.

1. Culoarea excrementelor

Desi culoarea excrementelor papagalului variaza in functie de hrana care ii este oferita, veterinarii sustin ca daca acestea sunt galbui, maro inchis sau foarte negre, pot fi semnul unei hemoragii interne. Si consistenta acestora poate fi un semnal de alarma, mai ales daca sunt apoase sau foarte moi, mai multe zile la rand.

2. Pene infoiate si zgribulite

Daca papagalul are tendinta de a sta in repaus cu penele infoiate ori sunt zburlite si ciufulite, exista posibilitatea sa sufere de o afectiune respiratorie sau de o alta boala, mai grava. Infoierea penelor mascheaza si o eventuala pierdere in greutate, care este un alt simptom ca ceva nu este in regula cu pasarea.

3. Ceroma inflamata sau rosiatica

Ceroma este o formatiune carnoasa in care sunt incorporate narile papagalului si este situata deasupra ciocului. Nuanta si starea ceromei iti poate oferi indicii pretioase despre starea de sanatatate. In mod normal, aceasta este maro-rozalie. Daca se transforma intr-o nuanta rosiatica, se inflameaza si constati urme de secretie la baza narilor, papagalul trebuie dus rapid la medic pentru mai multe investigatii.

4. Ochi tulburi sau lacrimosi

Daca ochii papagalului tau sunt tulburi, rosiatici si constati urme de secretie albicioasa sau galbuie la baza lor, este posibil sa sufere de o afectiune respiratorie, nervoasa sau musculara si are nevoie urgenta de consult medical.

5. Respiratie "pe gura"

Problemele respiratorii sunt cele mai frecvente afectiuni la pasari, dar mai periculoase decat la alte tipuri de animale, de aceea, este important sa fie depistate la timp. Principalul simptom al acestora este respiratia "pe gura", care se poate observa cu usurinta atunci cand papagalul tine permanent ciocul deschis.

Sursa foto: talkbudgies.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare