Animale de companie

#om #caine #animale #boli #animale de companie

5 boli care se transmit de la caine la om

Sanatatea animalului de companie este un aspect foarte important atat pentru viata lui, cat si pentru starea de bine a intregii familii. Anumite boli se transmit rapid de la caine la om (se numesc boli zoonotice), unele dintre ele fiind fatale de ambele parti.

De aceea este important ca inca de la achizitia unui patruped acesta sa fie transportat la un cabinet veterinar pentru a i se face un control de rutina si a i se stabili planul de vaccinare.

Printre bolile cele mai grave care se pot transmite de la caine la om se numara:

Rabia

Este o boala severa care duce la deces. Un animal infectat, care musca un om, transmite rapid, prin saliva, boala. Virusul afecteaza sistemul nervos, producand encefalita, atat la om, cat si in cazul cainelui. Simptomele pot fi unele deosebit de violente pentru om, precum miscari involuntare, frica exagerata, pierderea starii de cunostinta, iar la caini se manifesta prin agresivitate si paralizie. In cazul ambilor, moartea va surveni in scurt timp.

Un vaccin la veterinar poate elimina acest risc. Vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege in Romania si se administreaza cainilor in ultima sesiune de vaccinare, de la varsta de 16 saptamani. Se repeta in fiecare an, fara nicio exceptie.

Leptospiroza

Aceasta boala este produsa de un agent patogen din genul Leptospira, care se transmite la om prin contactul cu urina animalelor infectate. Boala provoaca la om febra, dureri musculare, meningita, hemoragii. La caine, se manifesta prin anorexie, voma sau diaree. In scurt timp toate organele vor fi afectate, iar moartea poate surveni in urma unui blocaj renal.

Boala Lyme

Boala Lyme este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi si este transmisa la animale si om prin muscatura de capusa. Dupa ce o capusa se ataseaza, este nevoie de 1-2 zile pentru a transmite bacteriile care provoaca boala.

La om, simptomele includ febra, dureri articulare si musculare, iritatii pe piele, dureri de cap. Daca nu este tratata, boala poate evolua in neuropatie. La caini, apar anorexia, depresia si artrita. Pentru a preveni aceasta boala care se transmite usor de la caine la om, este necesara deparazitarea externa a animalelor, dar si dezinfectarea spatiilor.

Scabia

Este o boala parazitara contagioasa, care este provocata de parazitii din genul Sarcoptes. In cazul cainilor, apar leziuni cutanate pruriginoase, se ingroasa tegumentele si le cade parul pe zonele afectate. Transmiterea la om a bolii se face prin contact direct, dar simptomele pot aparea si dupa cateva saptamani. Leziunile apar la incheieturi, pe coate, pe genunchi, in jurul buricului, pe fese, la axile. Un medic dermatolog va prescrie un tratament care poate dura cateva saptamani.

Parazitii intestinali

Cel mai intalnit dintre tipurile de paraziti care se transmit de la caine la om este Toxocara canis. La varsta adulta, acesti paraziti seamana cu spaghetele si se fixeaza in intestin. Ouale lor sunt eliminate prin fecale, iar contactul omului cu acestea reprezinta calea de transmitere. Preventia se poate face prin spalarea temeinica pe maini cu apa si sapun.

Sursa foto: https://www.freepik.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare