Amenajarea casei

#tendinte amenajare casa #culori dormitor #amenajare living #amenajare dormitor #design interior #culori living

Stil si confort in dormitor si living. Sfaturi si idei de amenajare pentru vara lui 2023

Tendintele din ultimii ani din designul interior au fost indreptate catre culori naturale si relaxante, pentru ca acasa era locul unde ne petreceam cel mai mult timp si aveam nevoie de calm si echilibru. Culorile preferate au fost cele deschise, precum bej, galben sau gri, completate de pasteluri deschise. Insa, finalul pandemiei a readus la viata locuintele. In 2023, se poarta din nou culorile vii si spatiile personalizate. Florin Negoita, maestru aplicator la Color Smart, companie cu un portofoliu amplu de vopsele premium, ne da cateva sfaturi si idei de amenajare ale dormitorului si livingului pentru vara aceasta pentru a fi in pas cu ce este la moda in design.

 

"Se poarta combinatia dintre vopsea si tapet"

Am aflat de la Florin ca pentru a tine pasul cu tendintele, clientii sau designerii care le pun planurile in practica apeleaza adesea la combinatia dintre vopsea si tapet, atat pentru amenajarea camerei de zi, cat si pentru cea a dormitorului.

”Acest mix asigura un echilibru in locuinta, deoarece minimalismul intalneste functionalitatea si ai mai multa libertate de a combina culorile, lumina, accesoriile. De asemenea, spatiile mici sunt mult mai bine valorificate. Pentru ca este vara, decorarea poate avea si accente de vacanta, cu note proaspete si vibrante ce amintesc de calatorii exotice, de orase spectaculoase, munte sau mare. Mereu la moda si foarte elegante sunt si decorurile clasice, cu elemente spectaculoase caracteristice anilor ‘50-’60. Pentru cei mai nonconformisti, modelele geometrice ar putea fi solutia ideala. Tapetul, combinat corect cu vopseaua, asigura o nota distincta, personala si de efect”, spune Florin Negoita. 

Culorile vii sunt in topul trendurilor folosite in vara lui 2023, cu accent pe folosirea materialor sustenabile, fara substante chimice nocive si cu emisii scazute de compusi organici volatili.

Peretii de accent, alegerea ideala pentru o renovare rapida, spectaculoasa si accesibila

In cazul in care nu ti-ai facut planuri pentru o renovare generala, un perete de accent poate sa fie solutia perfecta pentru a-ti personaliza spatiul dorit. Avantajele unei astfel de amenajari in camera de zi sau in dormitor sunt multiple. Iti vei pune ideile in aplicare (chiar si de unul singur), costurile sunt mai mici, iar rezultatele vor fi unice si impresionante.

”Cand vorbim despre amprenta personala a beneficiarului de proiect, gandul ne duce imediat la peretele de accent, o solutie care sparge monotonia si atrage toate privirile. Acest tip de amenajare se poate realiza in mai multe feluri, fie prin aplicarea unei culori diferite, a unei texturi inedite, a unui finisaj special sau cea a unui mix de vopsele decorative si, de ce nu, chiar a unei picturi murale. Cei care aleg un perete de accent se vor baza in primul rand pe viziunea si preferintele lor in materie de spatiu.

Totusi, este indicat sa tina cont de cateva elemente specifice arhitecturale, precum punctul focal al camerei, adică acel loc care atrage atentia in mod natural si trebuie valorificat la maxim. Spre exemplu, daca spatiul este liber, punctul de atractie va fi peretele cu fereastra, dar daca ai un televizor, scari sau un semineu, va trebui sa decizi ce vrei sa scoti in evidenta. O incapere inalta va avea nevoie de tonuri mai puternice, precum visiniu, smarald, lila sau albastru saturat, in timp ce intr-un spatiu amplu, peretele de accent poate avea aspect de beton sau piatra naturala, care se poate obtinea cu vopsele decorative minerale”, explica Florin.

Alegerea culorilor finale pentru acest tip de amenajare depinde foarte mult si de personalitatea fiecaruia. Expertul Color Smart recomanda sa le alegi in functie de personalitatea si stilul tau. Poti opta pentru aproape orice, de la finisaje metalice si somptuase, specifice designului italian, pana la culori indraznete, cum ar fi crem, roz, galben sau verde.

Cum sa alegi corect finisajele pentru dormitor si living

Desi fiecare are propria viziune si propriile gusturi in materie de amenajari interioare, exista unele elemente de care este bine sa tii cont atunci cand iti amenajezi livingul sau dormitorul.

”In afara de culori si de felul in care le combini, contează enorm tipul de finisaj folosit. El influenteaza luminozitatea, perceptia despre dimensiunea spatiului si atmosfera fiecarei incaperi. Pentru dormitor, unde vrei sa te destinzi si sa te relaxezi, iti recomand culori deschise, mai degraba cu un finisaj mat, cu o textura uniforma, neteda, care estompeaza lumina puternica. Asa vei obtine o atmosfera ideala pentru odihna. In incaperile folosite intens, cum ar fi livingul sau camera de zi, o acoperire eggshell este cea mai buna solutie. Vei avea pereti netezi, usor luciosi si care rezista ani de zile, pentru ca isi pastreaza intensitatea culorii in timp si se curata simplu de orice pete. Aceste camere, unde aplici un finisaj eggshell, devin mai radiante, mai calde si mai echilibrate”, spune Florin Negoita.

O amenajare interioara este un proces creativ si plin de posibilitati. Cel mai important este sa urmezi pasii corecti de mai sus si sa te bucuri de intregul proces de decorare al camerelor in care iti petreci cel mai mult timp, livingul si dormitorul. La final, te vei simti cu adevarat mandru de ceea ce ai realizat, iar proiectul iti va reflecta personalitatea unica.

Foto: Color Smart

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare