Amenajarea casei

#incalzire casa #sisteme de incalzire #centrala termica #centrala termica gaze #centrala termica lemne #centrala electrica

Sisteme de incalzire economice pentru casa

O casa se poate incalzi prin mai multe modalitati, iar alegerea celui mai economic sistem de incalzire este preocuparea numarul 1 a majoritatii proprietarilor. Ai de ales intre centrale termice pe gaz, pe lemne, centrale electrice, seminee si sobe, iar combustibilul este cel care decide factura la incalzire

 

centrala termica pe gaz


Sunt cel mai frecvent folosite in Romania deoarece combustibiul folosit, adica gazul, care este mai ieftin in comparatie cu alti combustibili. Acestea se gasesc intr-o diversitate de modele: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat sau in condensatie. Unele au camera etansa de ardere, altele au cazan de ardere. Preturile unor astfel de centrale pornesc de la cateva zeci de lei, la care se adauga toate accesoriile necesare unei bune functionari.

Un alt criteriu de diferentiere este incalzirea instantanee a apei menajere sau existenta unui boiler, racordat la centrala, care se va ocupa de asta.
 

Centrala termica pe lemne


Este preferata de multi datorita combustibilului care se gaseste usor si relativ ieftin. Majoritatea centralelor termice folosesc combustibil solid de mai multe feluri: lemn, bricheti, peleti, rumegus etc. Dezavantajul este ca centrala pe lemne are nevoie de o camera tehnica, o camera de depozitare a combustibilului si de incarcari dese cu combustibil. In plus, pretul initial este mare, aproape dublu fata de o centrala pe gaze.
 

centrala electrica


Necesita un bransament special de energie electrica si nu are o putere foarte mare de incalzire. Unele case cu etaj si suprafata mare ar putea avea nevoie de cate o centrala electrica pe etaj. Costul initial nu este mare, insa centrala electrica va consuma mult curent, iar pretul facturii de electricitate poate ajunge foarte mare in lunile de iarna. Majoritatea acestor centrale functioneaza in paralel cu un boiler electric, care produce apa calda menajera, deci costuri in plus.
 

Semineul si soba


Semineul este potrivit pentru incalzirea unei singure camere si e folosit mai ales la casele de vacanta. Sobele pot fi pe lemne sau pe gaze, iar prezenta lor in fiecare camera care necesita incalzire le scoate de pe lista sistemelor de incalzire practice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea