Amenajarea casei

#curatenie in bucatarie #dezordine casa #bucatarie #dezordine bucatarie

Cum elimini dezordinea din bucatarie

Intocmai ca sifonierul sau alte suprafete din casa, si bucataria ta poate acumula cantitati impresionante de obiecte nefolositoare si aflate intr-o dezordine totala. Iti doresti sa gasesti mereu lucrurile de care ai nevoie? Iata cum poti scapa de dezordinea din bucatarie!

1 Pregateste-te de organizare

Pentru inceput, asigura-te ca bucataria ta este cat de cat curata, ca blatul nu este acoperit de vesela, ustensile sau alimente si chiuveta este goala. Apoi, deschide dulapurile si sertarele si arunca un ochi si peste rafturile din bucatarie, stabilind ce anume vrei sa pastrezi si ce nu. Poti categorisi lucrurile care iti ocupa spatiul in cele pe care le arunci la gunoi (stricate, vechi etc.), cele pe care le poti da cuiva, cele pe care le vei depozita in afara bucatariei si, nu in ultimul rand, cele pe care le vei pastra in interiorul acesteia. Ca sa iti fie mai usor, fa rost de cate o cutie incapatoare pentru fiecare dintre aceste categorii.

2 Sorteaza-ti lucrurile

Acest demers te va obliga sa iei - cat mai rapid - niste decizii, hotarand in ce cutie isi va gasi locul fiecare obiect din bucatarie. Nu pierde timpul si nu te agata de lucruri inutile - daca ai vase sau ustensile care iti plac, dar pe care nu le-ai mai folosit de cel putin un an, atunci este momentul sa le inlaturi din bucataria ta. Plaseaza obiectele din bucatarie in cutia corespunzatoare pana cand spatiul ramane gol.

3 Arunca lucrurile nefolositoare

Urmatorul pas este acela de a scapa de cutia cu obiecte nefolositoare din bucatarie. Nu sta pe ganduri - risti sa iti para rau de lucrusoarele in cauza, chit ca nu iti mai sunt de niciun folos - si du-le imediat la ghena. Pentru a te tine de treaba, aminteste-ti in permanenta de ce iti doresti sa scapi de dezordine si ce beneficii iti va oferi un spatiu aerisit si organizat.

4 Ocupa-te de cutiile cu obiecte de donat si de pus deoparte

Dupa ce ai scapt de tot ce iti ocupa bucataria in mod inutil, treci la cutia cu lucrurile pe care ti-ai propus sa le dai altcuiva si la cea cu obiectele de depozitat in afara bucatariei. In cazul primei cutii, o poti pune in camara, debara ori balcon, spre exemplu, pana cand vei reusi sa donezi obiectele, insa fa-ti o notita (fie si mentala) pentru a nu amana la nesfarsit acest demers. Tine cont de faptul ca respectiva cutie ocupa un spatiu din casa pe care l-ai putea folosi intr-un mod mai util.

In ceea ce priveste cutia cu obiecte de pus deoparte, sorteaza lucrurile in functie de utilitatea lor. Se poate sa nu iti trebuiasca acum tava de cozonaci, dar de sarbatori iti va fi necesara. Prin urmare, plaseaz-o intr-o zona cat mai accesibila (in camara, spre exemplu).

5 Organizeaza obiectele ramase

In cele din urma, iti va mai ramane de organizat doar cutia cu vase si ustensile al caror loc este in bucataria ta. Ideal, acestea nu ar trebui sa mai ocupe foarte mult spatiu si sa fie usor de organizat, spalat etc. astfel incat curatenia in bucatarie sa nu iti mai dea de furca. Nu uita sa le speli inainte de a le pune la loc pentru a le putea folosi de indata ce vei avea nevoie.

Organizarea bucatariei ar trebui realizata periodic. Daca timpul nu ti-o permite, straduieste-te ca, macar o data pe an, sa reiei pasi de mai sus si sa iti eliberezi bucataria de dezordine.

Sursa foto: sheknows.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea