Amenajarea casei

#amenajarebucatarie #design bucatarie #bucatarie

Recomandari practice pentru amenajarea bucatariei

Pentru ca este deseori numita si “inima casei”, bucataria trebuie sa fie amenajata corect, astfel incat sa fie eficienta, functionala si sa reprezinte un spatiu sigur de folosit, cu un aspect estetic desavarsit. In aceasta incapere iti incepi ziua in fiecare dimineata cu o cafea si cu micul dejun si te reunesti cu familia la o cina delicioasa. Din acest motiv, iti punem la dispozitie cateva recomandari practice pentru amenajarea bucatariei, luand in calcul alegerea finisajelor, selectia pieselor de mobilier si nu in ultimul rand, pozitionarea celor mai utile electrocasnice. Iata pe ce trebuie sa pui accent!

Alege stilul de amenajare dorit

Pentru a incepe cu succes amenajarea bucatariei, trebuie sa iei in calcul stilul pe care doresti sa il folosesti. Acesta poate imprumuta trasaturile stilului scandinav, rustic, chic, industrial sau modern, fiecare avand idei specifice, care le diferentiaza. In cazul in care niciunul dintre aceste stiluri de amenajare nu iti este pe plac, poti sa optezi pentru un stil propriu, cu elemente coerente.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai iubite stiluri folosite pentru amenajarea bucatariei este cel rustic, care pastreaza aerul magic al meselor pregatite de bunici. Daca iti doresti o bucatarie rustica, trebuie sa folosesti cat mai multe materiale naturale, care includ un mobilier din lemn si placi ceramice pe podea, care ofera autenticitate incaperii.

Totodata, te poti indrepta catre alegerea unor obiecte decorative traditionale, care sa includa covoare, cosuri din rachita sau prosoape tesute. In ceea ce priveste culorile, poti opta pentru nuante calde, ideale pentru bucatariile mici.

Amenajarea unei bucatarii open space vs a unui spatiu inchis

Bucatariile de tip open space sunt din ce in ce mai populare in locuintele romanilor, oferind avantajul unui spatiu incapator, care iti permite o libertate crescuta in ceea ce priveste amenajarea. Aici poti integra o insula, un loc de dining si un spatiu suplimentar, ideal pentru familiile mari.

Cu toate acestea, o bucatarie open space poate implica o aprobare din partea asociatiei de proprietari, deoarece implica spargerea unui perete. O bucatarie inchisa, asa cum vei gasi in majoritatea apartamentelor de bloc, nu sunt foarte generoase atunci cand vine vorba de spatiul disponibil, astfel incat trebuie sa alegi cu grija obiectele de mobilier sau electrocasnicele.

In acest caz, poti opta pentru un coltar dotat cu spatii de depozitare, mobila bucatarie la comanda si culori cat mai deschise atat pentru mobilier, cat si pentru covoare, accesorii sau finisaje, care vor crea senzatia unui spatiu mai mare.

Pozitionarea corecta a electrocasnicelor in bucatarie

Pentru a profita cat mai mult de spatiul disponibil in bucatarie, trebuie sa alegi cu grija si electrocasnicele, care sa fie pozitionate corect. Astfel, daca o plita este recomandata atunci cand locuiesti la bloc si spatiul nu este atat de generos, un aragaz va fi mai potrivit pentru o bucatarie de vara, la curte.

Hota va fi intotdeauna aleasa in functie de dimensiunea aragazului sau a plitei, in timp ce frigiderul trebuie sa fie selectat in functie de caracteristicile sale. Mai mult decat ata, se recomanda ca plita, frigiderul, aragazul si chiuveta sa fie pozitionate pe laturi diferite ale bucatariei, astfel incat sa formeze un triunghi. Cu ajutorul acestei metode, vei crea un centru al camerei mai liber, pentru a avea acces mai usor la ustensile.

Cum sa alegi materialul potrivit pentru blatul de bucatarie

In amenajarea unei bucatarii, blatul de lucru este un element foarte important, pe care trebuie sa il alegi in functie de material. Daca blatul din granit este tot mai popular, datorita elegantei pe care o ofera si a numeroaselor nuante in care il poti gasi, marmura este un alt material spre care te poti indrepta, insa reprezinta o varianta mai costisitoare.

Blatul din piatra naturala sau compozit sunt recomandate pentru o bucatarie contemporana, oferind avantajul de a putea aseza obiecte fierbinti, fiind si rezistent la zgarieturi. In plus, daca vrei sa amenajezi o bucatarie rustica, poti opta pentru un blat din lemn masiv, insa acesta trebuie lacuit si tratat mai des, pentru a rezista impotriva umezelii.

Alegerea gresiei si a faiantei potrivite

Pentru a crea un design placut in bucatarie, este indicat ca gresia si faianta sa aiba aceeasi culoare, insa poti da frau liber imaginatiei, alegand orice culoare, atata timp cat nu vei incarca prea mult incaperea. Din punct de vedere cromatic, finisajele si mobilierul trebuie sa fie in perfecta armonie.

Te poti indrepta catre alegerea unui model de faianta mozaic, care va oferi dinamism incaperii, fiind ideal pentru bucatariile amenajate in stil rustic. In ceea ce priveste alegerea gresiei, poti opta pentru un model potrivit pentru traficul intens, usor de curatat si de buna calitate, pentru a nu se sparge de fiecare data cand scapi pe jos chiar si un obiect usor.

Selectia celor mai bune piese de mobilier

Atunci cand amenajezi bucataria, trebuie sa ai in vedere si alegerea celor mai bune piese de mobilier, tinand cont de numeroase aspecte: de la felul in care arata si potrivirea cu spatiul de care dispui, pana la materialele de calitate, rezistente la umiditate crescuta.

Cel mai important factor de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi piesele de mobilier tine de spatiul pe care il ai la dispozitie, motiv pentru care majoritatatea oamenilor apeleaza la mobila de bucatarie pe comanda. Intrucat la bloc, bucatariile sunt mici, mobila pe care o alegi trebuie sa fie incapatoare, practica si de dimensiuni reduse. In afara de dulapuri, te poti indrepta catre alegerea meselor, a scaunelor sau a coltarelor de bucatarie, disponibile intr-o gama variata de culori, dimensiuni si materiale.

Amenajarea bucatariei nu reprezinta un proces complicat, insa trebuie sa ai in vedere optimizarea spatiului de care dispui. Astfel, alege cele mai potrivite piese de mobilier, finisaje in culori calde, care sa ofere senzatia de spatiu marit si electrocasnice atent pozitionate, care sa nu incarce inutil camera.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea