Amenajarea casei

#pericole casa #pericole baie #siguranta in casa #casa batrani

Masuri pentru siguranta batranilor in casa

Batranetea aduce cu sine un risc mai mare de accidentare. Afla ce masuri trebuie sa iei pentru siguranta batranilor in casa.

Protejarea batranilor de pericolele casnice poate fi chiar mai dificila decat protejarea celor mici, deoarece batranii isi asuma adesea riscuri inutile pentru a dovedi ca sunt inca in putere.

Afla care sunt masurile de siguranta pe care le iei pentru protectia batranilor in casa.
 

Pericole de cadere in casa


Batranii se pot impiedica si cadea cu usurinta, iar consecintele pot fi uneori grave. Pentru a scadea riscul cazaturilor, ia cateva masuri simple de siguranta in casa.

Covoarele si in special presurile sunt obstacolele care duc cel mai des la cazaturi . Asigura-te ca podeaua nu are alte obstacole mobile care ar putea provoca o cazatura . Daca nu vrei sa renunti la covorase sau presuri, poti lipi pe suprafata inferioara un autocolant antiderapant. Acesta micsoreaza riscul alunecarii, dar nu il elimina complet.

Cablurile electrice sunt o problema deosebita daca sunt intinse pe jos in zone intens circulate. Pentru a miscora riscul de , ele trebuie aliniate de-a lungul peretilor sau puse sub mocheta atunci cand acest lucru este posibil. Aceste cabluri nu trebuie insa intinse prea mult sau puse sub piese grele de mobilier, deoarece acest lucru poate creste pericolul de incendiu.
 

Pericole in baie


Baia poate fi cea mai periculoasa camera din casa pentru un batran. Faianta si gresia lucioasa poate reflecta lumina puternica si batranii pot sa nu observe apa acumulata pe podea.

Cada sau cabina de dus pot fi dotate cu un pres antiderapant, iar daca batranul care locuieste cu tine are probleme de stabilitate, poti chiar sa cumperi un scaun special pentru baie. Rama inalta a cazii poate fi un alt pericol pentru batrani.

Poti instala bare de sustinere langa cada si toaleta, care vor ajuta batranul sa se ridice cu usurinta, fara pericolul de a cadea.
 

Pericole in bucatarie


Ca sa previi accidentele in bucatarie, asigura-te ca toate ustensilele folosite de batran sunt in dulapuri la care se poate ajunge usor. Cand dulapurile sunt prea inalte, urcarea pe un scaun sau pe o scara creste riscul unei cazaturi.

Pentru ca si vederea si mirosul sunt diminuate odata cu inaintarea in varsta, nu este recomandat ca frigiderul sa contina alimente alterate . Batranii pot suferi dupa ce au consumat alimente ce li s-au parut in regula.

Trecerea de la un aragaz ce este alimentat cu gaz la unul electric poate fi o masura de siguranta suplimentara pentru scaderea riscului accidentelor ce pot avea consecinte mortale.
 

Mobila si scari


Toate piesele de mobilier pe rotile sunt un pericol pentru batran. Taburetii si canapelele joase sunt factori de risc pentru batrani.

Asigura-te ca scarile din casa sunt bine luminate si ca delimitarea treptelor este clara (scarile din ciment nevopsit sunt cele mai inselatoare pentru batrani).

Indiferent cate masuri de protectie iei pentru a oferi un camin sigur rudelor batrane, unele accidente sunt inevitabile. Daca tii insa cont de masurile de siguranta pentru batrani, riscul accidentatilor scade.


Sursa foto: Inourpocket.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea