Amenajarea casei

#mobila #camera #lemn #parchet

Cum sa previi zgarieturile de pe parchet

Observi ca parchetul din camere arata din ce in ce mai rau, fiind brodat cu o multime de zgarieturi. Te gandesti sa chemi o firma specializata, insa nu stii ce sa faci pentru a evita cauzele zgarieturilor pe viitor. Iata cateva dintre ele, precum si solutia potrivita fiecareia.

 

1 Nu intra cu incaltamintea pe parchet

Evita sa intri incaltat cu pantofii de afara in camerele cu parchet. Aspira parchetul cu atentie, iar daca folosesti matura, alege una fina si moale.

2 ... si in niciun caz pe incaltaminte cu tocuri

Nu pasi cu pantofii cu toc pe podeaua din lemn si solicita si musafirilor putina atentie in acest sens. Tocurile foarte ascutite vor lasa urme trainice pe lemn, fiind nevoie de un intreg proces de refinisare. Iti va fi mai usor daca asezi cateva perechi de papuci de camera la intrarea in apartament sau in camera cu parchet.
 

3 Taie unghiile animalelor

Pisica va fi adesea tentata sa isi ascuta ghearele pe parchet, lasand urme vizibile. Cainii produc zgomot foarte puternic atunci cand pasesc pe podea si, de asemenea, o vor zgaria. Este indicat sa restrictionezi accesul cainilor in aceste camere.
 

4 Stabilizeaza mobila fixa

Improvizeaza un suport din plastic, cauciuc, material textil sau nailon pentru fiecare dintre picioarele obiectului de mobilier. Acesta va face o priza mai buna cu lemnul si va impiedica alunecarea mobilei sau miscarea acesteia. Indiferent de material, decupeaza o bucata putin mai mare decat suprafata piciorului mobilei, pentru a da stabilitate si a evita ca acesta sa se miste si mai tare decat inainte.

In magazinele de mobila sau de bricolaj  gasesti produse similare la set, insa va trebui sa fii sigur ca dimensiunea acestora este potrivita pentru mobila ta.
 

5 Faciliteaza miscarea obiectelor utilizate frecvent

In cazul pieselor de mobilier pe care le muti des (scaune, masute, birou de calculator, noptiere) este bine ca acestea sa fie prevazute cu rotite. Asadar, da o fuga la cel mai apropiat magazin de bricolaj si achizitioneaza cateva. Le gasesti din diferite materiale si, bineinteles, in diferite dimensiuni.

In cazul scaunelor din lemn este bine sa finisezi capatul picioarelor cu smirghel fin si sa aplici doua straturi de lac pentru lemn. Impactul cu podeaua va fi mult mai fin si vei evita zgarierea suprafetei. Verifica starea lacului periodic si reia procedeul in caz ca lacul s-a erodat.

6 Muta cat mai rar mobila foarte grea

Atunci cand vrei sa muti mobila foarte grea va trebui sa introduci sub fiecare picior al piesei de mobilier cate un prosop gros de bumbac pentru a evita ca frecarea sa distruga parchetul. Pentru mobila foarte mare, fara picioare, inceraca sa strecori un covor sub aceasta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea