Amenajarea casei

#curatenie casa #casa # covor iuta # curatare covor iuta

Cum sa cureti un covor din iuta

Iuta reprezinta o alegere inspirata pentru cei care isi doresc sa investeasca in covoare din materiale naturale, estetice si rezistente, in acelasi timp. Disponibile in modele si culori diferite, covoarele din iuta pot fi folosite in majoritatea incaperilor casei. Si totusi, atunci cand le ai, stii cum sa le ingrijesti? Afla cum poti ingriji si curata cu succes un covor din iuta in cele ce urmeaza!

Daca ai ales sa investesti in covoare de iuta pentru casa ta, ingrijirea lor iti poate da batai de cap. Nu si atunci cand dispui de instrumentele necesare si apelezi la metodele potrivite de ingrijire si curatare. Iata ce ar trebui sa stii, asadar, despre curatarea si intretinerea unui covor din iuta:
 

  • Covorul din iuta trebuie curatat intotdeauna doar cu instrumente cu peri moi, care sa nu ii altereze tesatura. De asemenea, este recomandat sa intervii de urgenta atunci cand patezi covorul din iuta, pentru a nu permite formarea unei urme rezistente, impregnate in tesatura.
  • Urmele de apa trebuie si ele indepartate - nu le permite sa se usuce, intrucat vor determina formarea unor pete vizibile, inestetice. Prin urmare, daca versi apa pe covorul din iuta, foloseste-te de prosoape de hartie sau de carpe curate pentru a absorbi cat mai multa umezeala. La final, apeleaza chiar si la un uscator de par pentru a te asigura ca umezeala a disparut in totalitate din covorul din iuta.
  • O regula de aur care te va ajuta sa te bucuri mult timp de covoarele din iuta si sa eviti aparitia petelor si a uzurii este aspirarea temeinica de doua ori pe saptamana. Aspira covorul din iuta pe ambele parti pentru a indeparta o cantitate cat mai mare de praf. Nu uita, totodata, sa cureti si portiunea de podea aflata dedesubtul covorului.
  • Petele existente pe un covor din iuta pot fi indepartate cu succes cu ajutorul unui praf pentru curatare uscata. Presara-l pe zona afectata si freaca-l cu o perie. Dupa indepartarea petelor, aspira temeinic covorul.
  • Daca te confrunti cu pete intarite pe suprafata covorului din iuta, indeparteaza reziduurile dure cu un cutit, dupa care freaca zona cu o perie. Finalizeaza procesul de curatare cu o aspirare temeinica a covorului.
  • In situatia in care covorul din iuta este afectat de mucegai, il poti curata cu ajutorul unei solutii pe baza de inalbitor. Amesteca, asadar, 1 parte de inalbitor cu 6 parti de apa intr-o sticla cu pulverizator. Inainte de a-l aplica pe zona cu mucegai, testeaza pe o suprafata mica pentru a nu risca o decolorare majora a covorului. Daca solutia nu ataca vopseaua covorului din iuta, aplic-o pe zona cu mucegai si freaca cu o perie moale. Dupa 10 minute, sterge zona o carpa uscata si curata.
  • In cazul in care descoperi ca pe suprafata covorului se formeaza frecvent un strat de mucegai, este posibil sa fie necesara mutarea acestuia intr-o zona cu un nivel mai redus de umezeala.
  • Este important sa nu folosesti niciodata apa calda la curatarea unui covor din iuta. Utilizeaza doar apa rece, care va preveni deteriorarea prematura a covorului.

Foto: younghouselove.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare