Amenajarea casei

#vopsea de par #covor #pete #curatare #bicarbonat

Cum sa cureti petele de vopsea de par

Petele lasate de vopseaua de par pe diferite suprafete din casa par imposibil de indepartat. Fie ca vopseaua a ajuns pe covor, pe gresie sau pe obiectele sanitare, curatarea petelor devine o adevarata provocare. Acest lucru nu este imposibil daca folosesti produsele potrivite. Iata cateva solutii pentru a-ti vopsi parul in voie acasa.

1 Inlatura surplusul
Cel mai important lucru este sa cureti pata imediat ce observi ca aceasta a aparut. Nu amana nicio secunda, deoarece cu cat vopseaua ramane mai mult pe o suprafata, in special covor sau materiale textile, cu atat va fi mai greu de indepartat si procedeul de curatare va fi mai dificil.

Surplusul de vopsea de par trebuie indepartat rapid. Foloseste un servetel de hartie uscat si aduna cu ajutorul degetelor intreaga cantitate de crema unind degetele in interiorul petei. Nu freca zona si nu depasi perimetrul petei pentru a nu imprastia si solutia pe o suprafata mai mare.

Amidonul de porumb poate fi aplicat ulterior pentru a absorbi o cantitate si mai mare de vopsea de par.
2 Covoare

  • Realizeaza o solutie formata din: doua cani de apa calda, o lingura detergent de vase si o lingura de otet alb. Inmoaie un burete in solutie si aplica peste  pata frecand zona timp de cateva secunde. Daca buretele a inceput sa se coloreze, clateste-l si repeta procedeul pana cand pata incepe sa se diminueze.
     
  • Clateste buretele cu apa rece si inlatura spuma creata pe covor. Pentru un efect mai rapid, foloseste un burete nou pentru clatit.
     
  • Aplica peste pata cateva picaturi (1-2 linguri in functie de suprafata) de alcool. Freaca bine zona pentru cateva minute si clateste. Repeta procedeul pana la obtinerea rezultatului dorit.
     
  • Adauga o lingura de amoniac si o lingura de detergent de vase intr-o cana cu apa calduta. Amesteca bine solutia. Toarna cateva picaturi peste portiunea de covor sau mocheta murdara. Improspateaza suprafata din 5 in 5 minute cu solutie curata, timp de 30 de minute. Clateste zona cu apa rece si usuca folosind o carpa moale si curata.
     
  • O alta recomandare consta in aplicarea unei cantitati mici de spuma de ras peste pata. Preseaza zona cu degetele, pana cand spuma de ras a patruns in textura covorului. Asteapta 2-3 minute, apoi clateste cu apa rece.

3 Gresie, faianta si marmura

Alcoolul se arata si in acest caz util pentru indepartarea petelor .

  • De asemenea, poti realiza o pasta din detergent lichid de rufe si putin otet. Aplica solutia peste zona murdara si freaca usor cu o periuta. Clateste apoi suprafata cu apa curata.
     
  • Dizolvantul pentru lac de unghii poate fi o alta solutie salvatoare ce poate fi utilizata pe obiectele sanitare, pe gresie sau pe marmura.

4 Materiale textile



Este foarte important de retinut ca vopseaua de par nu poate fi curatata de pe piele sau piele de caprioara. Solicita ajutorul unei firme specializate pentru a incerca salvarea materialului.

In momentul in care observi pata, este indicat sa aplici o solutie formata din otet si apa. In cazul in care nu se curata imediat, inmoaie materialul in apa calda. Adauga o lingura de detergent de vase (sau detergent lichid) si o lingura de amoniac.
5 Suprafete din lemn
Indeparteaza surplusul cu o laveta umeda. Aplica o pasta realizata din otet si bicarbonat si insista asupra petei pana cand observi diminuarea acesteia. Curata apoi lemnul cu o carpa umeda, apoi usuca cu ajutorul uneia uscate.

Alte solutii utile pentru curatarea petelor de vopsea de par de pe lemn sunt:

  • otet si suc de lamaie
  • bicarbonat si apa oxigenata

Solutiile vor fi aplicate pentru o scurta perioada, iar procedeul se va repeta pana la aparitia rezultatelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului