Amenajarea casei

#paianjeni #pete #nicotina #praf #alergie #curatenie #perete #bicarbonat

Cum sa cureti peretii

Chiar daca nu sesizezi, praful se depune in cantitati foarte mari pe suprafata peretilor. Daca nu il indepartezi periodic finisajul se degradeaza, exista riscul aparitiei paianjenilor si, foarte important, dezvoltarea rapida a germenilor alergeni. Adauga aceasta activitate pe lista ta de curatenie pentru a proteja sanatatea intregii familii.

 

 

Cum elimini praful si casele de paianjeni

Foloseste aspiratorul pentru a scapa de majoritatea prafului depus pe pereti. Accesoriile acestuia te vor ajuta pentru fiecare zona in parte. Inainte de a-l folosi, asigura-te ca ai curatat bine toate capetele de murdarie , pentru a nu lasa urme pe suprafata peretilor.

Daca finisajul contine zone cu impremeuri in relief, atunci foloseste capatul cu perie pentru a putea aduna praful cat mai bine. Daca observi urme dense de murdarie (urme de pantof, noroi etc) inlatura surplusul cu un burete abraziv.

In cazul in care nu poti folosi aspiratorul, foloseste o perie. Pentru colurile inaccesibile ai nevoie de o pensula cu peri lungi si moi.
 

Atentie! In timpul acestei activitati este bine sa deschizi larg ferestrele. Un ventilator va elimina mai repede praful din incapere. Daca esti alergic este bine sa folosesti o masca de protectie.

Cum speli peretele

Pasul 1. Prepara o solutie din apa calda si detergent de vase , bicarbonat sau otet. Este bine ca alaturi sa pastrezi o caldare cu apa curata pentru a clati laveta de fiecare data. Astfel, apa cu care speli va fi in permanenta curata.

Pasul 2. Inainte de a folosi solutia, testeaz-o in prealabil pe o portiune mai ascunsa a peretelui pentru a observa eventualele reactii cu finisajul. De asemenea, este bine sa acoperi podeaua cu o folie protectoare sau cu ziare.

Pasul 3. Foloseste lavete, carpe si servetele de hartie in culori cat mai apropiate de cele ale peretelui. Daca stergi un perete alb cu o laveta albastra, probabilitatea ca pigmentul lavetei sa se imprime pe perete este foarte mare.

Pasul 4. Atunci cand speli, pastreaza intotdeauna miscari circulare, fara a apasa. Protejeaza finisajul eliminand cat mai bine surplusul de apa de fiecare data cand clatesti laveta.

Pasul 5. Porneste spalatul din partea superioara a peretelui, de langa tavan. Astfel feresti zona pe care ai spalat-o, o lasi sa se usuce si eviti sa o patezi cu dare sau stropi. Sterge suprafata curata cu o carpa uscata si moale pentru o uscare mai rapida.

Cum scapi de cele mai frecvente pete

Este bine sa cureti cat mai des praful de pe pereti, pentru ca acesta sa nu se fixeze in finisaj. In timp, culoarea vopselei se va schimba, iar in momentul in care vei spala o pata, exista riscul ca zona curatata sa arate diferit de restul peretelui, fiind nevoie de o spalare integrala.

Petele de grasime se formeaza de obicei in jurul intrerupatoarelor, dar pot aparea si din cauza stropilor de alimente. Curata zona cu o solutie din apa calduta si cateva picaturi de detergent de vase. Dupa ce pata a disparut sterge urmele de apa cu un prosop uscat.

Creionul colorat poate fi curatat aplicand o cantitate mica de ulei de bebelus pe zona afectata. Insista putin pana cand observi ca dispare culoarea. Degreseaza apoi zona cu apa calduta si detergent.

Creionul cerat poate fi curatat in doua moduri:

  • Daca ceara s-a intarit, foloseste-te de uscatorul de par pentru a o incalzi si inmuia. Dupa ce observi ca si-a schimbat textura, inlatura surplusul cu un servetel de hartie. Pe perete vor mai ramane cateva urme colorate. Aplica peste acestea pasta de dinti cu ajutorul unei periute umezite. Asteapta 1 minut, apoi curata totul cu o laveta.
  • Aplica fixativ de par pe intreaga suprafata afectata de culoarea cerata (ai grija ca fixativul sa fie unul clasic, fara sclipici sau nuantator). Lasa-l sa actioneze 10 – 15 minute, apoi sterge bine cu o laveta umeda.

Petele de nicotina pot fi curatate daca in apa adaugi amoniac. Daca aplici aceasta solutie deschide larg ferestrele si evita sa inhalezi vaporii. Foloseste un burete si sterge superficial peretele, fara a insista foarte mult. Materialele textile vor fixa si mai tare nicotina in textura finisajului, utilizarea acestora nefiind recomandata.

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului