Amenajarea casei

#baie #greseli amenajare baie

Cum sa amenajezi o baie functionala: 7 sfaturi utile

Amenajarea unei bai poate fi un proiect destul de dificil, mai ales atunci cand vrei sa creezi un spatiu cat mai bine organizat si care sa arate bine. De la iluminat, obiecte sanitare si pana la materialele alese, exista numeroase aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere de la bun inceput.

Iata, asadar, cateva sfaturi care te vor ajuta sa pui in practica un astfel de proiect:

Aloca suficient spatiu

Atunci cand alegi obiectele sanitare si alte piese de mobilier pentru baie, tine cont de dimensiunea incaperii, astfel incat sa nu para ca totul este inghesuit. De exemplu, daca ai o baie mica, e indicat sa montezi o cabina de dus in locul cazii, care poate ocupa destul de mult spatiu. Acelasi lucru este valabil si pentru cada cu picioare, pentru care ai nevoie de suficient spatiu. In caz contrar, designul nu va fi unul estetic.

Alege materiale usor de intretinut

Principalul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere cand alegi materialele pentru baie este ca acestea sa nu necesite multe lucrari de mentenanta si sa fie rezistente. O solutie eficienta este montarea unor tevi de cupru pentru instalatiile de incalzire si sanitare deoarece sunt rezistente la coroziune si au durata de viata nelimitata. Alte materiale durabile sunt portelanul si piatra reconstituita.

Instaleaza iluminatul potrivit

Lumina este esentiala in orice baie. Asigura-te ca lustra de pe tavan si alte surse de iluminat din baie sunt corect montate si nu creeaza umbre. Lumina rece sau alba este ideala in baie deoarece este clara si nu oboseste ochiul. In acelasi timp, poti opta si pentru cateva surse de iluminat cu lumina calda pentru momentele in care vrei sa te bucuri de un dus relaxant.

Foloseste texturi sigure

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este tipul de gresie pentru podea. Ai grija ca aceasta sa nu fie alunecoasa, mai ales atunci cand este uda, pentru a evita accidentarile. Apoi, in cazul faiantei, retine ca modelele cu suprafata aspra sunt sigure, dar ele pot fi destul de greu de curatat. Alege, asadar, un tip de faianta care nu este nici prea neted, nici prea aspru.

Izoleaza corect

Hidroizolatia baii este un alt criteriu esential. Desi este la indemana sa folosesti gresie si faianta, poti opta si pentru alte solutii la fel de eficiente. Tapetul din sticla este usor de curatat, lasa peretii sa respire si nu dezvolta mucegai, in timp ce podeaua epoxidica este termoizolanta si hidroizolanta si are o durata mare de viata. Mai pot alege si panourile murale decorative pentru spatii umede sau placi decorative din ciment atat pentru pereti, cat si pentru pardoseala.

Creeaza spatii de depozitare

Spatiile de depozitare sunt de mare ajutor in orice baie, in special in cele de mici dimensiuni. Poti opta pentru montarea unor dulapioare si rafturi pe pereti unde sa depozitezi prosoape, gelul de dus si alte produse de infrumusetare. De asemenea, poti alege o chiuveta cu dulap in locul celei cu picior pentru a avea mai mult spatiu de depozitare. O alta solutie este vasul de WC suspendat, sub care poti monta un alt dulap sau o cutie in care sa pui produsele de curatenie.

Alege culorile potrivite

Daca ai o baie mica, cel mai bine este sa combini doua culori pentru a crea impresia unui spatiu mai mare. Totodata, gresia trebuie sa fie intotdeauna mai inchisa la culoare decat faianta. In cazul in care iti plac culorile puternice, foloseste si o nuanta neutra pentru a le tempera. Tavanul ar trebui sa ramana intotdeauna alb pentru a reflecta cat mai bine lumina si pentru ca incaperea sa para mai spatioasa.

In concluzie, orice baie poate fi transformat intr-un spatiu functional, indiferent de dimensiunea incaperii. Alege materialele si culorile potrivite, foloseste cat mai multa lumina, monteaza corect obiectele sanitare si creeaza spatii de depozitare pentru a te bucura de o baie practica si estetica.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului