Amenajarea casei

#transformare casa #amenajare casa #relaxare

Cum iti transformi casa intr-o oaza de relaxare pentru tine si cei dragi

 

Dincolo de a fi un spatiu sigur si functional, locuinta este locul in care petreci timp de calitate impreuna cu cei dragi si in care revii intotdeauna cu placere, pentru ca te reprezinta si iti ofera confortul fizic si mental de care ai nevoie pentru a face fata tuturor provocarilor din plan personal sau profesional. In acest microclimat, pe care il construiesti in functie de nevoile tale si ale celor dragi, este esential sa creezi o atmosfera primitoare, care sa te incarce cu energie pozitiva.

 

In continuare, afli care sunt cateva dintre metodele eficiente prin care iti poti transforma casa intr-o oaza de relaxare.

Integreaza materiale naturale in amenajarea casei

Cand vine vorba despre crearea unei oaze de relaxare la tine acasa, este esentiala integrarea in design a unor materiale naturale, cum ar fi piatra de rau, lemnul, tesaturile din bumbac, in, cu ajutorul carora sa construiesti un spatiu cat mai apropiat de ambientul pe care il gasesti atunci cand iti petreci timpul in mijlocul naturii. Din aceasta perspectiva, o pardoseala calda, precum cea din lemn, este una dintre solutiile ideale.

 

Realizat din esente de lemn deosebite, ca stejarul, frasinul sau mahonul african, despre care poti afla mai multe detalii din acest ghid, un parchet din lemn triplustratificat este durabil, stabil, sigur si usor de intretinut. Totodata, este compatibil cu sistemul de incalzire prin pardoseala, cu exceptia cazului in care este fabricat din lemn de fag. Ai la dispozitie o varietate de designuri, cu finisaj mat sau lucios, si de nuante din care poti alege, astfel incat sa-l poti integra in orice stil de amenajare interioara, de la cel modern, minimalist, pana la cel rustic, vintage sau traditional.

 

Pentru pereti, lambriurile din lemn, piatra de rau sau caramida falsa sunt solutii care vor da personalitate camerelor, la fel cum o vor face si piesele de mobilier din lemn autentic, fier forjat sau otel, precum si tapiteriile din materiale naturale. Poti aduce un plus de originalitate locuintei folosind draperii, perdele, cuverturi din in, bumbac ori lana si decorand incaperile cu aranjamente din flori uscate, trestie, papura ori stuf.

Transforma-ti baia intr-un mini spa

Pe langa materialele naturale integrate intr-un design ce creeaza atmosfera unei oaze de liniste la tine acasa, transformarea baii intr-un mini spa te va ajuta nu doar sa te relaxezi fizic, ci si sa-ti recapeti energia pozitiva dupa efortul pe care l-ai depus peste zi. Apoi, este important sa-ti asiguri un somn de calitate, iar o baie in cada, utilizand apa la aproximativ 40 de grade Celsius, contribuie, potrivit National Institutes of Health, la buna functionare a sistemului cardiovascular si la relaxarea muschilor.

 

Baia ta poate deveni un mic centru spa, daca alegi, de exemplu, un model de cada sau de dus cu hidromasaj. Combinand masajul, apa calda si hidroterapia, hidromasajul completeaza rutina zilnica de exercitii fizice, reducand tensiunea musculara, si iti pregateste organismul pentru odihna. Daca preferi o cada clasica, asigura-te ca este adanca si ca are un design confortabil, care te ajuta sa te simti bine.

 

Totodata, intr-o baie ca un mini spa se pot regasi lumanari parfumate, pietre de rau, obiecte si mobilier din bambus ori lemn tratat impotriva umezelii si, daca ai suficient spatiu, chiar diverse specii de plante adaptate perfect la mediul din baie, cum sunt bromelia, peperomia, orhideea. Luminile de accent si uleiurile aromatice pot completa perfect designul unei bai care nu se rezuma doar la rolul functional, ci devine un mod in sine de a te rasfata.

Acorda atentie surselor de lumina si paletei cromatice

Potrivit studiilor psihologice si nu numai, atmosfera pe care o creezi in locuinta  este o evaluare afectiva a intregului spatiu, iar lumina si paleta cromatica joaca un rol esential. Astfel, lumina iti poate influenta starea de spirit in doua moduri:

 

       biologic – are un impact direct asupra ritmului circadian, stimuland productia de melatonina (induce starea de odihna) sau cortizol (induce starea de alerta);

       psihologic – prin asocierile pe care le faci atunci cand vezi o anumita lumina sau in functie de preferinte.

 

Astfel, cercetarile de pana acum au demonstrat, de pilda, ca o combinatie de lumina generala alba si lumina de accent colorata creeaza o atmosfera confortabila si tinereasca, potrivita mai ales pentru persoanele active. Daca esti o fire mai conservatoare, poti alege doar lumina alba sau galbena. In orice caz, este bine sa te asiguri ca in locuinta vei avea surse de lumina ambientala, de accent si de control.

 

In ceea ce priveste paleta cromatica, aceasta depinde in primul rand de dimensiunile locuintei. Intr-o casa mica, vei opta pentru nuantele deschise si contrastele discrete, pentru a da senzatia de spatialitate. Tot in acest sens, poti renunta la draperiile masive si sa lasi lumina naturala sa patrunda cat mai mult in camere. In cazul in care ai o casa generoasa, te poti juca dupa cum doresti cu orice contrast. Culorile, la fel ca lumina, iti produc emotii, pentru ca le asociezi cu anumite experiente din trecut sau pentru ca pur si simplu iti fac placere. Asadar, nu te feri sa alegi nuantele care se potrivesc cel mai bine personalitatii tale.

Mentine calitatea aerului in casa ta

Un alt aspect important pentru a putea transforma casa intr-o oaza de relaxare pentru tine si cei dragi este sa mentii calitatea aerului in locuinta. Din acest punct de vedere, ia in calcul recomandarile specialistilor de la National Institutes of Health, anume de a controla nivelul umiditatii din casa, pentru ca el sa se incadreze intre 40 si 60%, si ale celor de la Centrul American pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor (CDC), care mentioneaza ca temperatura din casa ar trebui sa fie intre 20°C si 23°C, in sezonul rece, si intre 23°C si 27°C, vara.

 

Pentru a mentine un aer curat in locuinta, va trebui sa te asiguri ca ai un sistem de ventilatie bun, ca aerisesti incaperile corespunzator (cel putin de doua ori pe zi, cate 10-15 minute) si ca, o data pe saptamana, faci curat in toata casa. Apoi, iti vor fi de folos dezumidificatoarele sau umidificatoarele, dupa caz, purificatoarele de aer cu functii de ionizare, filtre HEPA ori de Carbon Activ.

 

Transformarea locuintei intr-o oaza de relaxare poate fi o provocare dificila, insa, tinand cont de recomandarile de mai sus, iti vei putea indeplini visul, fara prea mare efort. Astfel, vei crea spatiul si atmosfera potrivite pentru a te simti bine alaturi de cei dragi.  

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea