Amenajarea casei

#decor #amenajare #camera #mobila #culori

Cum iti influenteaza viata decorul casei

Casa este spatiul principal in care ne petrecem timpul si mai ales spatiul in care investim atat din punct de vedere financiar cat si emotional. Dincolo de nevoia de a locui intr-un mediu cat mai confortabil si practic, este foarte important sa avem in vedere compatibilitatea amenajarii cu personalitatea noastra.



Desi pare a fi un aspect natural, amenajarea unei case din punct de vedere psihologic este rareori luata in consideratie. Acest gen de amenajare reprezinta dezvoltarea spatiului locuintei astfel incat sa se potriveasca perfect cu caracteristicile psihologice si nevoile fiecarui individ inca din copilarie. Aceste principii pot fi aplicate in orice spatiu pentru a induce anumite sentimente sau pentru a atinge unele scopuri.

Psihologii sugereaza aliniera decorului cu toate simturile umane, fara a omite niciun aspect dintre urmatoarele: culoare, forma, linie, textura, sunet si miros. De asemenea, simbolurile si imaginile au un efect major asupra fiecarei persoane, in special in momentul in care obiectul respectiv poate fi identificat cu o amintire.
 

Toate aceste aspecte ne influenteaza comportamentul, starea de spirit, eficienta in comunicare interpersonala, rezolvarea de probleme, iar in cazul copiilor putem vorbi despre dezvoltarea anumitor abilitati, calitati si inclinatii esentiale in dezvoltare.

Iata care sunt principalele aspecte pe care este bine sa le revizuiesti in locuinta ta sau sa le ai in vedere in viitor.
 

Ce vedem


Perceptia vizuala este cel mai important factor al psihicului uman. Binecunoscuta expresie „o imagine valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte” ilustreaza cu acuratete ideea. Atat forma obiectelor din jur, cat si culoarea acestora, ne influenteaza starea de spirit si, pe termen lung, comportamentul si personalitatea.

In ceea ce priveste formele, se recomanda ca acestea sa fie utilizate in opozitie cu temperamentul fiecarei persoane. Astfel, un copil hiperactiv, o persoana energica sau colerica ar trebui sa fie inconjurata de forme si structuri calme si neutre.

In trecut a existat un sistem de invatamant bazat pe principiul formelor rotunde; salile de clasa erau construite si dotate astfel incat sa nu apara in campul vizual linii drepte sau colturi. Atat peretii cat si mobilierul si accesoriile infatisau un contur curbat. Efectele acestui decor se vor a fi in intregime benefice pentru copii in privinta dezvoltarii intelectuale si afective.

Sursa foto: www.homeinteriordesign.biz

Prezenta liniilor ascutite si a colturilor induce limite, ingusteaza orizontul si imaginatia copiilor, in vreme ce liniile curbe reduc anxietatea si dau senzatia de libertate, stimuland creativitatea si curajul copiilor.

Culorile calde, deschise au un efect calmant, in special daca sunt asociate cu forme si texturi fine si optimiste. Pe de alta parte, persoanele sedentare sau timide au nevoie de un decor tonic, colorat, cu forme de dimensiuni mici, linii drepte etc.

Citeste mai multe despre importanta culorilor in locuinta ta:


Ce simtim


Senzatiile tactile sunt cele care transmit cel mai subtil mesaj. Este foarte important de observat faptul ca nu intotdeauna efectul senzatiei vizuale este in concordanta cu cel al senzatiei tactile. De exemplu, ti-ai dorit mereu o canapea mare din piele. Acum o ai si observi ca arata foarte bine in locuinta ta. Cu toate acestea, sesizezi ca materialul din care este realizata nu este deloc confortabil si nu iti permite sa te misti in voie. Astfel, este foarte important sa ai in vedere mai multe aspecte atunci cand iei o decizie de acest gen.

Sursa foto: www.thundafunda.com

Tot in zona senzatiilor tactile putem vorbi de materialele utilizate pentru a ne transmite o anumita stare de spirit , in concordanta cu o perioada a anului. De exemplu, texturile groase si pufoase sunt utilizate in general iarna, pentru senzatia de caldura si intimitate, in timp ce vara apelam la matase si suprafete cat mai fine si reci.

Prin urmare, achizitia si utilizarea anumitor decoratiuni poate fi citita mai degraba sub forma unei nevoi si nu sub aceea a unui moft. Astfel putem explica importanta schimbarii decorului de cateva ori pe an, scopul principal fiind legatura creata intre camin si persoana care locuieste in el.

Un decor repetitiv si monoton duce la distantarea de spatiul de locuit actual. In cele din urma vei avea senzatia de casa neprimitoare si nu vei mai fi motivat sa o intretii si sa investesti in aceasta.

 

Ce auzim


Intr-o zi normala de lucru auzim in permanenta sunete si cuvinte, diferite ca intensitate si importanta. In momentul in care ajungem acasa, linistea poate parea mult mai deranjanta decat haosul de peste zi. Profita de posibilitatea de a-ti alege singur sunetele pe care vrei sa le auzi.

Fie ca iubesti natura iar sunetele specifice te scot din cotidian, fie ca esti meloman si nu poti trai fara muzica preferata, asociaza senzatia placuta cu spatiul tau de locuit. Astfel reduci considerabil factorii perturbatori si te poti relaxa in voie.

Sursa foto: www.greenfirestoves.com

Exista persoane care nu pot adormi decat cu televizorul aprins. Acest lucru nu este intotdeauna benefic, in special in cazul persoanelor foarte active care se odihnesc putin. Prin urmare, foloseste sunetele pentru a-ti echilibra starea de spirit. Adauga accesorii menite sa sparga linistea locuintei: clopotei de vant, o fantana artificiala in miniatura sau chiar o pasare sau un animal de companie .

Un exemplu relevant poate fi semineul. Atunci cand este utilizat, acesta va antrena mai multe simturi, de cele mai multe ori intr-un mod placut. Senzatia de relaxare obtinuta la vederea focului din semineu , starea confortabila data de caldura emanata, zgomotele auzite la arderea lemnelor si chiar mirosul usor de ars pot provoca o sumedenie de senzatii.


Ce mirosim


Simtul olfactiv este cel care ne influenteaza cel mai rapid starea. Anumite mirosuri ne induc aproape instant stari dintre cele mai variate. De la o senzatie de calm si relaxare pana la pofta de mancare, somn, greata, excitare etc. De asemenea, se intampla adesea sa asociem anumite mirosuri cu momente placute sau stari negative din trecut.

Iata ca si de aceasta data poti folosi acest aspect in favoarea ta, aducand la tine in casa acele arome care iti trezesc sentimente placute. Evitand un miros neplacut , eviti o stare neplacuta, iar acest lucru poate fi extrem de pretios. In plus, o locuinta care miroase placut va fi intotdeauna primitoare si confortabila pentru orice musafir. Pe de alta parte, ai sansa de a induce anumite stari si altor persoane pe care intentionezi sa le impresionezi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului