Amenajarea casei

#electrocasnice #congelator #frigider #combina frigorifica #bucatarie

Cum alegi congelatorul

Alegerea congelatorului se face odata cu alegerea frigiderului, de cele mai multe ori. Chiar daca vine la pachet, este bine sa acorzi atentie detaliilor legate de functiile congelatorului, pentru a putea folosi aparatul mult timp, intr-un mod eficient.



1 Tine cont de spatiul de racire


Gandeste-te de cat spatiu de racire ai nevoie. Gandeste-te care sunt nevoile tale obisnuite, obiceiurile familiei, produsele pe care le congelezi de obicei. Un congelator are o capacitate medie de 100 de litri, insa dimensiunea poate varia, in functie de model.

Gandeste-te, de asemenea, la durata de viata a aparatului. Daca urmeaza sa-l folosesti o perioada foarte lunga de timp, este mai bine sa alegi un congelator cu o capacitate cel putin medie, daca nu chiar mare. Se poate ca peste ani de zile familia ta sa se mareasca. Daca insa sti sigur ca nu ai obiceiul sa pui pachetele cu verdeata la congelator si diverse alte alimente si ca iti vei schimba oricum congelatorul mai tarziu, atunci poti alege capacitatea mai mica.


2 Alege modelul de congelator


Alege modelul care ti se potriveste. Poti opta pentru un congelator separat, pentru o combina, un tip side-by-side etc. De asemenea, uita-te cu atentie la modul in care este compartimentat spatiul interior. Congelatorul poate avea sertare separate, rafturi, chiar si racitoare speciale. Daca vrei sa-l integrezi in spatiul bucatariei, poti sa optezi pentru un congelator incorporabil. Acesta va putea fi instalat in locul care i-a fost ales, peste un frigider sau incastrat in mobilierul de bucatarie .

Astfel, aspectul general al bucatariei va fi unul unitar si coerent. In acest caz trebuie sa ai grija ce culoare alegi, pentru a se potrivi cu restul aparaturii din bucatarie. Nu aseza congelatorul intr-o zona a casei unde temperatura este prea scazuta sau prea ridicata, asa cum se intampla uneori cu balconul.


3 Verifica functiile congelatorului


Verifica ce cantitate de alimente proaspete poate congela aparatul in 24 de ore. Vei sti astfel mai multe despre eficienta diverselor tipuri de congelatoare.

Ia in consideratie si alte functii ale aparatului. De exemplu, se poate sa-ti fie utila functai de frost-free, aparatul fiind mai usor de intretinut daca nu este nevoie sa-l decongelezi tu personal. 

Congelatorul poate fi dotat cu un compartiment de congelare rapida. Acesta ajuta alimentele sa-si pastreze proprietatile. Un alt compartiment poate fi special conceput pentru pastrarea cuburilor de gheata.

Verifica tipurile de semnalizare luminoasa: pentru temperatura scazuta, congelare rapida, functionare, usa deschisa etc.

Alte functii pot fi: control al temperaturii si al umiditatii, accesorii precum display si recorder.


4 Alege clasa pentru congelator


Este important sa alegi un congelator cu o eficienta energetica maxima. Aceasta se imparte pe litere de la A+ la G. Clasa pe care o alegi te va ajuta sa economisesti energie electrica, insa acest lucru depinde si de capacitatea frigiderului, de model etc.


5 Detalii tehnice


Detaliile tehnice sunt si ele deosebit de importante. Alege un congelator in functie de numarul de compresoare si modul de functionare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea