Amenajarea casei

# cheltuiala casa #cheltuieli apartament #cheltuieli casa

Cheltuieli la casa versus cheltuieli la apartament

Casa vs apartament: utilitati

Casa sau apartament? O alegere relativ complicata, mai ales in contextul post-pandemie, insa daca tii cont de cateva criterii esentiale sansele de a putea lua cea mai buna decizie pentru tine si familia ta cresc considerabil.

Dincolo de criteriul preturilor si al dezavantajelor/avantajelor cu care vine la pachet fiecare dintre aceste optiuni trebuie, de asemenea, sa nu uiti sa iei in calcul si un alt aspect important: cheltuielile.

Daca intre pretul de achizitie al unui apartament si cel al unei case nu exista o diferenta notabila, cu exceptia variatiilor date de zona sau de metri patrati, cheltuielile preuspuse de fiecare dintre aceste variante pot fi, de multe ori, foarte diferite.

In cele ce urmeza iti propunem, asadar, sa analizam un aspect care poate sfarsi prin a inclina decisiv balanta: cheltuieli de intretinere casa vs cheltuieli de intretinere apartament.

Consumul de apa si consumul de curent sunt relativ similare, insa la incalzire s-ar putea sa remarci o diferenta semnificativa generata de suprafata construita (casele ofera, de regula, un spatiu mai generos) si de prezenta mai multor pereti exteriori. Daca in cazul unui apartament peretii sunt comuni, in cazul unei case peretii nu mai beneficiaza de acest avantaj si, implicit, nici nu mai retin caldura la fel de bine.

Specialistii in imobiliare spun ca in cazul unei case cu centrala proprie factura la incalzire va fi, in general, mai mare pentru ca vorbim de o termoizolare mai putin eficienta si de o suprafata mai generoasa.

Pe de alta parte tot expertii in imobiliare recomanda sa iei in considerare si faptul ca pe timpul verii o casa iti ofera ocazia sa faci economii la factura la curent – daca e vorba de o casa bine termoizolata si inconjurata de mult spatiu verde, aceasta nu va necesita folosirea aerului conditionat si vei reusi, astfel, sa reduci costurile.

In plus, o casa este avantajata si din punct de vedere al multiplelor posibilitati de a asigura utilitatile. Poti reduce semnificativ cheltuielile daca, de exemplu, optezi pentru forarea unui put si utilizarea apei din panza freatica cu ajutorul unei pompe submersibile/hidrofor sau daca alegi sa incalzesti casa prin mijloace traditionale, care nu implica folosirea de curent electric sau gaz.

De asemenea, tot la casa te poti bucura de independenta energetica obtinuta din folosirea de panouri fotovoltaice, de exemplu.

Evident, toate aceste alternative care reduc considerabil cheltuielile si care nu sunt disponibile in cazul unui apartament necesita investitii majore, insa, de exemplu, in cazul instalarii de panouri fotovoltaice poti apela la subventii de mediu (acestea se acorda, in general, pentru solutii eco de incalzire sau de alimentare cu curent electric).

In concluzie, in cazul utilitatilor putem considera ca exista un echilibru intre viata la bloc si cea la casa, dar daca iti vei indrepta atentia catre optiuni alternative de asigurare a utilitatilor, balanta va inclina in favoarea casei.

Casa vs apartament: intretinere

In cazul unui bloc, cheltuielile pentru orice tip de lucrari la exterior sau pentru reparatii care vizeaza spatiile comune se impart intre locatari, rezultand, astfel, costuri mai mici pentru aplicarea de vopsea lavabila/zugravit, refacerea hidroizolatiei de pe acoperis sau diverse alte lucari de mentenanta. La casa, toate aceste cheltuielil ii revin proprietarului.

Cu toate acestea, este la fel de adevarat ca in cazul unui bloc uzura unor elemente este, in general, mai accelerata din cauza numarului mare de locatari care folosesc elementele respective, asa ca poti ajunge sa platesti chiar daca nu ai contribuit neaparat in mod decisiv la degradarea lor.

De asemenea, in cazul unei case va mai trebui sa iei in considerare si costurile legate de intretinerea curtii sau de reparatiile de care ar putea avea nevoie diverse anexe din curte.

Pe de alta parte, insa, aceste cheltuieli suplimentare vin la pachet cu bucuria de a putea respira aer curat si de a avea la dispozitie un spatiu generos in care sa iti petreci timpul alaturi de familie sau de prietenii apropiati.

Casa vs apartament: transport

Cheltuielile legate de transport reprezinta un alt criteriu care trebuie luat in calcul atunci cand analizezi varianta de a achizitiona o casa si alternativa de a cumpara un apartament.

In cazul unei case situate in afara orasului costurile legate de transport vor fi, evident, mai mari: vei avea nevoie sa parcurgi o distanta mai mare pentru a ajunge la serviciu, la scoala sau gradininta copiilor, la cumparaturi etc.

Pe de alta parte, in cazul cartierelor rezidentiale noi / vanzare case Bucuresti, o parte dintre aceste drumuri sunt eliminate din start pentru ca aceste ansambluri au scoli, gradinite, farmacii sau magazine chiar in incinta.

In plus, daca ai posibilitatea de a lucra remote, poti elimina din ecuatie chiar si drumul la serviciu. Daca acest lucru nu este, insa, posibil, atunci trebuie sa iei in continuare in calcul costul carburantului si costurile pentru intretinerea masinii (uzura se va instala mult mai rapid in cazul unei masini care parcurge zilnic distante mari).

Tot la acest capitol trebuie mentionat si faptul ca, in cazul unei case, nu vei mai avea nevoie sa platesti suplimentar un loc de parcare pentru ca ansamblurile rezidentiale ofera suficiente locuri de parcare.

Cheltuieli la casa vs cheltuieli la apartament: concluzii

Concluzia? Va trebui sa iei o decizie doar dupa ce pui in balanta toate aceste elemente si decizi care sunt nevoile reale de confort pe care le aveti tu si familia ta.

De exemplu, daca esti o persoana care e dispusa sa faca investitii pentru a putea beneficia de facturi mai mici la curent, gaze sau apa, atunci s-ar putea ca varianta casei sa fie ideala pentru tine.

Daca, dimpotriva, esti o persoana comoda, atunci s-ar putea ca varianta unui apartament sa fie cea mai potrivita pentru tine.

Dincolo de aceste considerente, tine cont si de faptul ca intr-o lume post-pandemie, in care prioritatile s-au reasezat, oamenii incep sa isi doreasca spatii mai generoase de locuit si posibilitatea de a fi mai aproape de natura, asa ca, pe termen scurt, mediu si lung vom asista la un exod din marile orase.

Pe fondul muncii remote, care va continua sa existe si dupa pandemie pentru ca angajatorii au inteles ca pot face economii importante atunci cand le permit angajatilor sa lucreze de acasa, trendul exodului din apartamente catre case cu gradini si aer curat va deveni noua norma.

Din acest punct de vedere s-ar putea ca o casa sa fie o alegere mai buna pentru ca, in cazul in care ai putea dori s-o vinzi, pretul ei va fi mult mai mare decat cel al unui apartament dintr-un centru urban care incepe sa fie locuit doar de persoanele care nu au alte alternative la dispozitie.

Orice ai alege, noi iti dorim sa gasesti acel loc special pe care sa il poti numi „acasa” si care sa fie raspunsul tuturor dorintelor si nevoilor familiei tale.

Sursa foto: lizieradelac.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea