Amenajarea casei

#liepsnele #centrala peleti #centrala carbuni #centrala lemne #centrala termica

Centrala pe lemne, solutia pentru incalzire ieftina si eficienta

Din comoditate, de cele mai multe ori suntem tentati sa credem ca o centrala pe gaz e mai avantajoasa decat una care functioneaza pe lemne sau cu electricitate. Daca luam in calcul doar autonomia si pretul scazut al combustibilului, vom observa ca o centrala pe lemn castiga la capitolul costuri.

Cautand de ceva vreme o centrala termica pentru casa de Valcea, cineva mi-a sugerat o centrala termica pe leme si carbuni Liepsnele. Eh, o prostie!, mi-am zis. Cum sa ma apuc acum sa bag din ora in ora pe foc lemne ca in soba de la tara a bunicii? Au mai trecut vreo doua luni pana sa iau o decizie, timp in care am studiat o multime de oferte de centrale in fel si chip. Cum o dadeam nu-mi iesea la socoteala pretul. N-as fi vrut sa dau chiar 12.000-13.000 de lei doar pe centrala.

Numai ca sezonul rece se apropia si venise si momentul sa iau o decizie. Mi-am amintit de discutia avuta cu amicul meu si mi-am zis ca acum n-am nimic de pierdut daca ma interesez un pic si cum functioneaza centralele cu pricina.

M-am asezat comod in fotoliu si cu laptopul in brate am dat o cautare pe net. Ei bine, am avut o supriza uriasa! Ceea ce imi imaginam eu ca presupune o centrala termica pe lemne nu e nici pe departe asa. Sau cel putin nu in cazul centralelor Liepsnele.

De ce spun asta? In primul rand pretul centralei. Liepsnele L20, care incalzeste pana la 200 de metri patrati, costa doar 7.200 de lei, in conditiile in care o centrala asemanatoare costa si cu 50% mai mult in alte parti.

Insa atuul cel mai mare pe care l-am descoperit si care m-a uimit fara doar si poate a fost faptul ca o astfel de centrala nu trebuie incarcata din ora in ora asa cum imi imaginam. Astfel, daca folosesti lemnul drept combustibil, atunci e suficient sa o alimentezi o data pe zi. Daca folosesti carbune, deja poti sta si mai linistit, intrucat timp de cinci zile nu este nevoie sa o alimentezi.

In plus, mai faci si economie. Combustibilii solizi utilizati pentru centralele Liepsnele pe lemn sau carbune, proportional cu caldura produsa, costa mai putin decat celelalte tipuri de combustibili de genul gaz, gpl sau metan.

Si nici nu esti “la mana” distribuitorului care, din diverse motive cum ar fi, spre exemplu, o avarie intrerupe furnizarea de combustibil pe termen nedeterminat. Centrala nu depinde nici de reteaua de electricitate, care stim bine ca e subdimensionata si din cand in cand curentul “pica”, motiv pentru care centrala pe gaz nu mai porneste. Asadar, cu centrala termica pe lemne Liepsnele L20 ai autonomie, ceea ce reprezinta un avantaj major.

Tot studiind avantajele si dezavantajele acestui tip de centrale, am mai descoperit ceva: cazanul Liepsnele nu trebuie curatat de cenusa decat de doua ori pe luna. Nivelul de noxe este redus datorita datorita arderii eficiente, de tip lumanare.

Am cumparat modelul Liepsnele L20 si toata iarna a functionat la capacitate maxima. Caloriferele au dogorit incontinuu, confortul a fost maxim, iar efortul, minim!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea