Amenajarea casei

#electrocasnice #microunde #radiatii #pericole #cuptor cu microunde

Cat este de nociv cuptorul cu microunde

In ultimii ani, mass media a atras atentia in repetate randuri in legatura cu efectele nocive ale cuptoarelor cu microunde si ale radiatiilor emise de acestea. Astfel, numeroase articole si studii au concluzionat ca aceste aparate electocasnice emit radiatii foarte puternice, cancerigene, care fac mancarea toxica si ataca imunitatea celor ce o consuma ulterior.



Pericolul microundelor, o legenda urbana


In ultima perioada, mai multe studii au concluzionat insa ca razele emise de cuptoarele cu microunde nu sunt atat de nocive. Astfel, mai multi fizicieni si medici specialisti au declarat ca pericolul pentru sanatate reprezentat de cuptorul cu microunde e doar o legenda urbana.

Zvonurile potrivit carora undele pun in vibratie moleculele si se schimba proprietatile alimentelor gatite nu sunt adevarate, sustin specialistii in alimentative si nutritive . Chiar daca folosim cuptoarele cu microunde de cativa zeci de ani, nu s-au observat modificari care sa dauneze consumatorului.


Studiul OMS privind nocivitatea microundelor


Organizatia Mondiala a Sanatatii a demarat in anul 1996 o ampla cercetare, care nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat legatura cu cancerul si cu alte afectiuni ale aparatelor din jur. "Absenta unui efect nu inseamna ca el nu exista, ci si ca nu poate fi detectat prin metoda respectiva. Extrapolarile la animale, lipsa statisticilor clare, dar si lipsa unor studii pe termen lung umbresc integritatea studiilor", au declarat reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit evz.ro.

Acestia au explicat ca aceste aparate electrocasnice sunt daunatoare doar in interior, nu si in exterior, ceea ce inseamna ca doar proteinele si alte componenete nutritive din alimente isi schimba aspectul, nu si celulele din organismul nostru.

Si acest lucru pentru ca undele nu trec de carcasa metalica, scaparile prin geam fiind de zero. Fiind vorba despre o incalzire rapida, singurele care sufera modificari sunt alimentele, care pot fi secate de vitamine, proteine si alti nutrienti. Si acest lucru pentru ca, practic, in cuptorul cu micorunde, alimentele sunt parlite insa diferenta nu este atat de mare ca in cazul in care alimentele ar fi fost supuse procesului de fierbere.


Modificarile suferite de alimente sunt foarte mici


Potrivit specialistilor in fizica, modificarile suferite de alimente sunt foarte mici iar studiile arata ca nu sunt atât de importante incât sa aiba un impact asupra sanatatii oamenilor. Puterea radianta a cuptoarelor e de maximum 1.000 de wati, iar pentru a se produce radicali trebuie sa fie in jur de 2.000 de wati radianti, explica specialistii.

Mai mult de atat, alti specialisti sustin ca, dimpotriva, cuptoarele cu microunde au unele avantaje fata de cuptoarele clasice si ca nutrientii din alimente se mentin mai bine. Astfel, datorita faptului ca hrana pregatita la cuptorul la microunde necesita mult mai putin timp pentru preparare nu se distrug vitaminele, in special vitamine din complexul B, si alti nutrienti la fel ca la cuptorul clasic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea