Amenajarea casei

#pret gigacalorie #ajutor de incalzire #caldura iarna #subventie caldura

Caldura ieftina la iarna numai in orasele cu bugete locale consistente

In plina vara, o noua ordonanta de Guvern starneste neliniste in randul locatarilor din tara. Potrivit noii decizii, fiecare autoritate locala va stabili pretul caldurii si va fi obligata sa suporte diferentele de pret, in caz contrar, riscand sa ramana fara o buna parte din bani alocati primariei de catre Guvern. Acest lucru in conditiile in care, potrivit unor analize, numai 10% dintre romani pot achita gigacaloria la pretul ei real, de producere , fara sa primeasca vreo subventie.
 

In ce consta deciziainc
 

Ordonanta guvernamentala prevede ca administratiile locale sa-si stabileasca orice pret pentru caldura, in functie de cat vor putea suporta de la bugetul local sub forma de subventie. Doar ca prin aceasta decizie, reprezentantii Guvernului se eschiveaza de la obligatia de a plati procentul de subventia ce-i revenea prin lege, punandu-l pe seama primariilor locale.

Potrivit noii hotarari, se vizeaza ca numai persoanele care au “o reala nevoie de sprijin” sa beneficieze de ajutorul de incalzire. Astfel, ar urma sa se acorde subventii diferentiate in functie de cat castiga fiecare familie.

De altfel, potrivit calculelor facute de reprezentantii Guvernului, masura de eliminare a subventiei acordata de stat va duce la o economie de peste 702 milioane de lei in acest an. Pe de alta parte, in urmatorii patru ani, economia va fi de circa 940 de milioane de lei anual.

In prezent, pana la 45 la suta din valoarea facturilor este acoperita de la bugetul de stat, care aloca sume fiecarei primarii in parte. Potrivit noii hotarari, acestea urmeaza sa fie eliminate complet.
 

Care sunt consecintele


Decizia a starnit dispute in randul reprezentantilor administratiilor locale care atentioneaza ca in aceste conditii vor putea exista situatii in care Primariile nu vor putea asigura incalzirea oraselor.

Principala problema este aceea ca, in cazul in care autoritatile locale nu bugeteaza banii necesari achitarii subventiei pentru caldura sau nu platesc datoriile catre furnizorii de caldura, risca sa ramana fara principala sursa de finantare a bugetelor locale - cotele defalcate din impozitul pe venit.

Astfel, chiar daca primariile ar putea aproba un pret local la energia termica facturata populatiei mai mic decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat, acestea vor avea nevoie de surse suplimentare de bani pentru acoperirea diferentei.

Reprezentantii autoritatilor locale sunt de parere ca demersurile de acest gen au nici o legatura cu principiile descentralizarii, statul urmarind doar sa scape de unele responsabilitati.

Pe de alta parte, reprezentantii companiilor de furnizare agent termic atrag atentia ca eliminarea subventiilor din bugetul de stat si modificarea sistemul de acordare a celorlalte componente ar putea conduce la un nou val de debransari .


Este posibil ca bucurestenii sa plateasca esalonat


Primaria Capitalei ar putea implementa un nou sistem de taxare, astfel incat plata facturilor sa se faca esalonat. Masura este gandita pentru a nu impovara populatia doar pe timpul iernii.

Astfel, consumul de pe anul trecut ar urma sa se imparta pe 12 luni si, in fiecare luna, fiecare familie va plati o taxa fixa. La sfarsitul anului, ar urma fie sa platim in plus, daca am consumat mai mult, fie sa primim bani inapoi, daca am consumat mai putin.
 

Eliminarea subventiilor, prevazuta in acordul cu FMI


Modificarea sistemului de acordare a subventiilor si eliminarea celor de la guvern sunt prevazute in acordul pe care Romania l-a incheiat cu Fondul Monetar International.

Premierul Emil Boc s-a angajat, in ultimele discutii cu Fondul International Monetar ca , pana la sfarsitul lunii august sa elimine subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica.

Executivul a declarat ca, potrivit unor calcule preliminare, eliminarea subventiei va impune acordarea unui ajutor doar pentru familiile cu venit net pe membru de pana la 850 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea