Amenajarea casei

# pret chirie # apartamente de inchiriat #chirie #bucuresti

Apartamente de inchiriat Bucuresti: Cat te mai costa chiria

Un raport din iulie 2019 arata ca cele mai mari chirii din Romania sunt in Bucuresti si Cluj-Napoca, ambele centre universitare importante.

Surpriza e insa ca si cele mai ieftine orase au inregistrat scumpiri semnificative si se apropie de pragul de 200 de euro pe apartament.

Spre deosebire de trimestrele anterioare, pe piata inchirierilor de apartamente in Bucuresti au existat, in al doilea patrar din 2019, anumite modificari in ceea ce priveste preturile solicitate de catre proprietari. Astfel, Bucurestiul a inregistrat o crestere si a ajuns din urma Cluj-Napoca, cele doua centre regionale situandu-se acum la egalitate – cel putin pe segmentul apartamentelor cu doua camere.

Astfel, o locuinta de tip confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati, poate fi inchiriata, in ambele orase, cu 400 de euro pe luna.

O alta evolutie interesanta a fost consemnata in Timisoara, unde pretul mediu solicitat pentru un apartament cu doua camere s-a majorat de la 300 la 340 de euro pe luna. Orasul de pe Bega se situeaza acum pe locul al doilea in clasamentul national al resedintelor cu cele mai mari chirii.

Urmeaza Brasovul (unde pretentiile proprietarilor au ajuns trimestrul trecut la 325 de euro pe luna) si Iasi (cu 300 de euro pe luna). in Constanta, pe de alta parte, un apartament cu doua camere poate fi inchiriat cu 280 de euro pe luna.

Cele mai ieftine chirii

La polul opus, cele mai ieftine apartamente de inchiriat pot fi gasite in Resita (unde proprietarii cer 180 de euro pe luna, fata de 165 de euro pe luna in cele trei luni anterioare), in Ramnicu Valcea (185 de euro pe luna, in crestere de la 170), in Drobeta Turnu Severin (189 de euro pe luna, fata de 150) si, respectiv, in Bistrita (195 de euro pe luna, la fel ca in prima parte a lui 2019).

Dupa cum se poate observa, orasele cu cele mai accesibile chirii au consemnat cresteri notabile trimestrul trecut, apropiindu-se, astfel, de pragul de 200 de euro pe luna pentru un apartament cu doua camere.

Chirie sau cumparare?

In marile orase, cererea pentru apartamente si case de inchiriat este mai scazuta decat cea pentru proprietati rezidentiale de vanzare.

Cele mai multe cereri pentru inchirieri sunt in Capitala. Pe urmatoarele locuri se situeaza Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, nivelul actual al cererii pe inchirieri din aceste sase mari orase este, per ansamblu, cu 10% mai ridicat. Cresteri la acest capitol au fost consemnate in majoritatea cazurilor, in frunte cu Iasi, unde a avut loc un avans de 21%; pe urmatoarele locuri se situeaza Cluj-Napoca (+12%), Bucuresti (+11%), Constanta (+11%) si Brasov (+5%).

Exceptia de la regula o constituie Timisoara, unde cererea pentru proprietati de inchiriat este acum cu 7% mai scazuta decat in urma cu un an.

Comparativ cu perioada similara a anului 2015, de exemplu, interesul pentru inchirieri este, in momentul de fata, cu 64% mai mare, tendinta ascendenta fiind resimtita in toate centrele regionale analizate. Cele mai semnificative cresteri au avut loc in Iasi si Cluj-Napoca.

A crescut si cererea in Brasov, Constanta, Timisoara si, bineinteles, Bucuresti.

Cum e cu oferta la inchiriere in marile orase

In al doilea patrar al anului 2019, numarul apartamentelor si caselor disponibile spre inchiriere in cele sase mari orase ale tarii (proprietati finalizate inainte de anul 2000) s-a majorat cu aproximativ 3,4% fata de trimestrul. Cele mai multe anunturi de locuinte de inchiriat se gasesc, bineinteles, in Bucuresti.

In perioada analizata, piata din Cluj-Napoca si-a mentinut pozitia secunda in clasamentul ofertelor de inchiriere, urmata fiind de Timisoara.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare