Amenajarea casei

# camera zen #zen #meditatie #amenajarea camerei

10 idei pentru a transforma camera intr-un spatiu zen

Culorile si formele dintr-o incapere pot avea un efect calmant asupra starii noastre de spirit. De aceea, daca ne dorim un colt de relaxare, zen, trebuie sa tinem cont de cateva detalii in momentul amenajarii lui.

Ai intrat vreodata intr-o camera in care armonia vizuala parca te-a facut sa uiti dintr-o data de toate problemele pe care le aveai cand i-ai calcat pragul? Iti doresti si tu un astfel de spatiu la tine acasa? Il poti avea!

Cum poti obtine un spatiu zen

Felul in care lumina patrunde si se „aseaza” intr-o camera, plantele, paleta de culori si obiectele de decor, mobilierul si texturile care se imbina intr-o incapere, aromele, totul trebuie sa se imbine perfect pentru ca un spatiu sa iti inspire calm si sa te indemne la relaxare.

Un mini fotoliu amplasat la fereastra

Meditatia ar trebui sa faca parte din rutina zilnica, asa ca trebuie sa avem un colt in casa unde sa ne deconectam sau sa ne cufundam in lectura. Un fotoliu din puf sau mai multe perne pufoase aranjate in forma unui fotoliu pot crea spatiul ideal pentru meditatie si relaxare.

Lumina ambientala

Un aspect cheie pentru stimularea simturilor este felul in care este iluminata o incapere. Ideal este, evident, sa ai parte de cat mai multa lumina naturala, dar nici cea artificiala nu trebuie neglijata.

O camera fara suficienta lumina este o camera in care te vei simti apasat. Ideal ar fi sa alegem lumina calda naturala sau artificiala pentru a crea un spatiu primitor.

Camera verde

Este dovedit faptul ca verdele are efect tranchilizant asupra creierului nostru. De aceea ideal este sa alegi o nuanta de verde cu care sa zugravesti macar un perete al camerei, pentru a crea o atmosfera calma si calda. Chiar si obiectele de decor in diferite nuante de verde te vor ajuta sa obtii acea liniste si armonie pe care o doresti.

Cel mai bun verdeeste cel natural, asa ca nu te zgarci cu plantele, care nu vor avea doar un efect vizual calmant, ci vor improspata si aerul din incapere.

Paleta de culori

In amenajarea coltului nostru zen trebuie sa alegem cu grija culorile. Acestea ne pot influenta emotiile si starile mentale. De aceea este recomandata folosirea albului pur si a nuantelor de albastru si verde pentru a crea o atmosfera placuta si armonioasa din punct de vedere vizual.

Obiecte de decor

Statuetele lui Buda, plase de vise, mantre pe care le putem atarna pe pereti, mini fantani (potrivit invataturilor feng shui, acestea ajuta claritatea mentala) sunt obiecte de decor esentiale in crearea unui spatiu zen pentru ca au un efect calmant.

Texturi

Un alt element cheie sunt texturile aspre si cele pietroase care amintesc de natura. La aceste texturi putem adauga diverse materiale fine sau pufoase pentru a crea un spatiu jucaus care sa invite la calm si visare.

Hamac

Uneori ai nevoie de altceva decat patul traditional pentru relaxare. O optiune minunata este hamacul, pe care il poti atarna oriunde in camera, creand astfel o atmosfera relaxanta, care sa aminteasca de vacanta.

Sunetele

Nu este nevoie sa asculti mantre sau sunete calmante, desi ajuta si ele. Fiecare camera are, insa, o acustica proprie si un zgomot de fond care poate fi unul cu efect calmant sau unul care induce o stare de agitatie. Nu te vei putea relaxa niciodata pe deplin intr-o camera in care mobila, podeaua sau usa scartaie; ai, prin urmare, grija sa repari tot ce este de reparat si amenajeaza spatiul cat mai aproape de o fereastra sau de un balcon care sa invite inauntru sunetele naturii.

Folosirea colturilor

Daca esti adepta meditatiei si iti place sa practici yoga, poti crea un mic altar intr-un colt de camera, in care sa asezi covorase pufoase, lumanari, betisoare parfumate sau dispozitive in care sa poti arde tamaie.

Aromele

Din pacate acordam prea putina atentie mirosurilor care ne inconjoara, desi acestea pot avea un impact urias asupra starii noastre de spirit. Este recomandat sa ne inconjuram de materiale naturale, precum lemnul, care, desi nu sesizam mereu, imprastie anumite arome. O alta idee ar fi sa ne inconjuram de ghivece cu plante aromatice, fie in camera, fie sa amenajam pe balcon o mica gradina. Sunt recomandate rozmarinul, lavanda, salvia, iasomia sau arborii citrici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului