Adolescenti

#semne consum droguri # droguri adolescenti #consum droguri #droguri

Cum iti poti da seama daca adolescentul tau consuma droguri. Semnele la care sa fii atent

Consumul de droguri este tot mai intalnit in randul adolescentilor din Romania. Copiii au acces la stupefiante de la arste tot mai mici, de 13-14 ani.

Parintii sunt primii care ar trebui sa fie atenti la copiii lor si sa identifice din timp schimbarile care arata ca acestia au consumat stupefiante.

Tocmai de aceea, medicul Tudor Ciuhodaru le explica parintilor la ce trebuie sa fie atenti pentru a-si da seama daca adolescentul lor consuma droguri. Acesta a adaugat ca adolescentii ajung adesea sa consume oxicodona, un drog mai puternic decat morfina. Consumul de droguri are efecte de euforie, agitatie psihomotorie, anxietate, depresie si somnolenta, adauga medicul.

"Atentie parinti si bunici. Cum stiti cand copilul se drogheaza cu oxicodona. (Mic) ghid de toxicologie: ce este, cum este utilizata ca drog, efecte, supradoza, antidot, persistenta in organism.

A. Ce este:

1. analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potential adictiv, sintetizat din tebaina.

2. este utilizat la adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe.

3. comercializat sub forma de comprimate cu eliberare prelungita (Substanta activa este clorhidratul de oxicodona. Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine clorhidrat de oxicodona anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodona 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg).

B. Cum este folosit? Utilizare recreationala (ca drog): 

1. Administrata oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potenta ca morfina (dar sunt utilizate si alte cai de administrare).

2. Se utilizeaza izolat sau amestecata cu paracetamol, aspirina si ibuprofen.

3. Comercializata pe strada sub diverse denumiri. Oxy, Oxycotton, OC.

C. Ce efecte are? Intoxicatia produce modificari:

1. psihocomportamentale: (initial) euforie, hiperactivitate, agitatie psihomotorie, labilitate psihoemotionala, anxietate, (apoi) depresie, somnolenta;

2. tulburari de vedere si auz: scaderea dimensiunii pupilare, halucinatii;

3. neurologice: tulburari de vorbire, atentie, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, ameteli, tulburari de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolenta, coma;

4. cardiorespiratorii: bradicardie (incetinire puls), bradipnee (respiratie rara), scaderea tensiunii arteriale, sincopa.

D. Important:

1. Semnele si simptomele apar dupa consum, sunt reversibile si nu sunt cauzate de o alta afectiune.

2. Toleranta si dependenta se instaleaza cu usurinta.

3. O doza unica de Oxicodona are efect timp de aproximativ 12 ore.

4. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

5. Medicamentul si produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mult mai mult timp. Sange: 24 de ore, urina: pana la 4 zile, saliva: pana la 48 de ore.

6. Administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfaramate conduce la eliberarea rapida si absorbtia unei doze de oxicodona potential letala.

7. Simptomele de supradozaj pot include somnolenta severa, pupile miotice, respiratie lenta sau stop respirator.

8. O supradoza poate duce la deces.

9. Asocierea cu alcool sau cu alte medicamente creste riscul reactiilor adverse fatale.

10. Tratament resuscitare (ABC) + depurarea toxicului (cand e posibil) + antidot (naloxona).

E. Utilizare medicala:

1. Medicamentul e prescris doar pentru dumneavoastra. 

2. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.

3. A fost descoperit in 1916 in Germania (ca inlocuitor pentru heroina ce inducea rapid dependenta).

Retineti!!!

Vreau toleranta zero pentru droguri. Am propus deja un nou demers legislativ ce ne poate proteja fata de acest flagel. Trei lucruri clare, usor de pus in practica ce asigura simultan preventie, educatie si pedepse.

Concret, Programul Antidrog prevede trei lucruri clare, esentiale:

1. Asigurarea educatiei pentru sanatate in toate institutiile de invatamant si informarea parintilor pentru a recunoaste simptomele consumului de droguri.

2. Beneficiaza (toti cei care au nevoie sau parintii care isi doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).

3. Cei vinovati sa plateasca aspru:

a) Soferii drogati sa fie condamnati la ani grei de puscarie cu executare (la fel ca la crima cu premeditare) si nici sa nu mai aiba dreptul vreodata la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusa de mai multe ori in Parlament.

b) Majorarea pedepselor cu inchisoarea pentru traficanti, fara posibilitatea suspendarii sau reducerii pedepsei", a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina de Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului