Stil

#a treia piesa #taior #cum alegi sacoul #blazer

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum sa-ti alegi blazerul/sacoul/taiorul

Una dintre regulile vestimentatie business si, nu numai, in a fi perceput ca avand un aer profesional, fiind credibil si persuasiv in a obtine atentia si timpul celuilalt, este “regula celei de-a treia piese”. Fusta sau pantalonul si bluza/camasa se constituie in primele doua piese, iar blazerul, sacoul, cardiganul, vesta in a treia.


Mereu, dar mereu cand va doriti sa va simtiti securizati/e, sa aveti eticheta unui profesionist, care merita atentie si timp, purtati cea de-a treia piesa. Ea o sa va structureze tinuta, o sa denota atentie la detalii, la tinuta, la impresia creata, in general, o sa contureze o imagine profesionala.

Cand ma refer la cumpararea unui sacou/blazer/taior, nu ma refer, neaparat, la a-ti achizitiona un costum. Aceasta ar fi una dintre posibilitati, alta ar fi sa cumperi piese disparate, cum ar fi un blazer dintr-o stoa fina cu lana in compozitie, captusit, cu sau fara revere, cu taieturi potrivite formei tale corporale care sa te slujeasca in multe combinatii vestimentare.

La ce trebuie sa fim atente cand cumparam un sacou:

1.  Sa-i simtim verticalitatea


Adica sa simtim ca odata imbracat ne cuprinde corpul firesc, armonios. Tivul sacoului sa pice egal, precis, la lungimea potrivita tie. Daca se ridica in spate, iti va lung in fata, daca se ridica in fata, iti va fi lung la spate. Iar, oricum ar fi, nu e bine si haina aceea nu este bine construita.

Gulerul unui sacou este bine sa se modeleze dupa gatul tau, sa-ti imbratiseze corpul, nu sa stea departat si rigid.

Este important sa simti cum taiorul iti defineste corpul.

2. Linia umerilor

Potrivirea perfecta la umeri, sa ajunga pana la capatul umerilor tai, nu mai departe, este esentiala pentru linia de ansamblu a sacoului. Pentru a reusi sa faci o estimare corecta, probeaza sacoul cu o bluza asemanatoare cu cele pe care le vei purta in mod obisnuit impreuna cu el, nu cu un pulover sau direct pe lenjerie.

Uita-te dupa elementele de finete, dupa pensele sau clini taiorului, talia cambrata, cusaturile verticale, cusatura captuselii, butonierele etc.

Daca linia umerilor este construita sa fie cazuta, este bine sa nu fie la mai mult de 3-5 cm pentru a nu parea ca ai umerii lasati, ca esti garbovita.

3. Se misca odata cu tine

Cand probam un sacou este esential sa ne ofere libertate de miscare, sa putem sa imbratisam, sa ridicam mana, sa punem geanta pe umar etc. lejer, fara sa parem ca innotam in sacou, sau, din contra, ca ne tine in chingi la umeri sau spate.

4. Decolteul

Punctul de intalnire dintre rever si nasturi. Sa fim atente la lungimea lui. Sacourile cu un V adanc, la unul sau doi nasturi le stau minunat femeilor de inaltime medie sau mai inalta, pentru ca decolteul creeaza o linie lunga. Fetelor mai scunde le stau mai bine sacourile mai inchise, cu incheietura mai sus, spre mijlocul pieptului, cu un rever de latime mica si cu trei sau patru nasturi.

Afla care este lungimea ideala a blazerului/sacoului/taiorului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Gabi Urda

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea