Social

#compensare vaccin hpv #vaccin hpv femei #vaccin hpv baieti # vaccin hpv #virus hpv #hpv

Vaccinarea anti HPV ar putea fi extinsa pana la 45 de ani. Noi masuri pregatite de Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii ia noi masuri in privinta vaccinarii anti HPV. Astfel, serul ar putea fi compensat atat pentru vaccinarea baietilor, cat si a femeilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

Ministul Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat ca pana la finalul acestui an si baietii ar putea fi vaccinati cu vaccinul HPV, urmand sa existe un anumit grad de compensare al acestui ser. Mai mult, ar putea primi ser compensat inclusiv femeile care au varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani. Compensarea serului rumeaza sa fie stabilita ulterior.

Masura are rolul de a reduce numarul infectiilor cu HPV care duce la complicatii grave, precum cancer. 

In acest moment fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 18 ani se pot vaccina gratuit. Pentru restul, o doza de vaccin HPV este de aproximativ 600 de lei.

„Programul de vaccinare impotriva infectiei cu papiloma virus a fost reluat acum cativa ani, dupa esecul din 2008 – 2009, cand au fost achizitionate cateva sute de mii de doze de vaccin care au ramas nefolosite, insa de data aceasta a fost reluat dupa ce a fost o campanie de informare sustinuta care a durat cativa ani, au fost implicate multe societati profesionale. 

Cancerul de col uterin este o boala care practic integral este produsa de infectia cu virusurile papilloma, iar existenta unui vaccin care previne imbolnavirea practic duce si la eliminarea posibilitatii aparitiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de varsta fertila. 

Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la cateva sute de doze am ajuns la cateva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele in varsta de pana la 14 ani. 

Ulterior, programul a fost extins si fetele cu varsta de pana la 18 ani au fost admise in acest program gratuit, si in mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Intr-un interval de timp recent in decurs de doua luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a declarat Rafila pentru News.ro. 

Urmeaza ca programul de vaccinare sa fie extins si in cazul baierilor, dar si a femeilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

„De curand, am initiat o legislatie care permite compensarea vaccinurilor si in comitetul national de vaccinologie s-au discutat vaccinurile care ar putea sa intre pe aceasta lista a compensarii. (...)

Compensarea inseamna ca te duci la farmacie cu o reteta si produsul respectiv este compensat total sau partial. Noi ne dorim sa dam macar o posibilitate parintilor sa-si vaccineze si baietii. 

O familie care are un baiat si vrea sa-l vaccineze va primi o reteta de la medicul de familie, iar cu reteta se duce la farmacie si isi achizitioneaza vaccinul cu un pret compensat. Sigur ca exista si niste limitari financiare, care este gradul de compensare. 

Cred ca pana la sfarsitul acestui an o sa gasim o varianta ca sa putem sa asiguram si pentru baieti un anumit grad de compensare si parintii sa poata sa inceapa sa-si vaccineze baietii. Nu vreau sa intru eu in discutii legat de categoria de varsta, exista un comitet de vaccinologie, pe baza experientei internationale va face acest lucru”, a explicat Rafila. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea