Social

#psd pdl presa #presa straina guvern

Presa straina: Divergentele dintre PSD si PD-L pot afecta politica economica

Acordul de coalitie incheiat de PD-L si PSD este dezbatut de marile agentii straine care remarca diferentele ideologice dintre cele doua partide.

Jurnalistii straini afirma ca aceste diferente risca sa duca la conflicte si sa influenteze eforturile pentru contracararea crizei economice si combaterea coruptiei.

Reuters apreciaza ca acordul de coalitie dintre cele doua partide traditional adversare permite implementarea politicilor necesare pentru a contracara criza economica si ofera o "sansa de stabilitate politica", pentru ca impreuna cele doua partide controleaza 70% din Parlament.

Totusi, coalitia va fi marcata de diferente ideologice, iar conflictele ar putea ameninta eforturile pentru evitarea crizei financiare si diminua eforturile Romaniei de a combate coruptia, problema endemica ce ingrijoreaza Bruxelles-ul.

Ambele partide au promis sa se concentreze rapid pe masuri pentru asigurarea stabilitatii economice, asigurand, in acelasi timp, protectie sociala celor defavorizati. Prima provocare pentru guvernul care va fi format pe baza acestei coalitii va fi sa pregateasca un proiect de buget pentru anul viitor si sa convinga pietele financiare ca politicile sale fiscale vor fi suficient de restrictive incat sa tina sub control deficitele.

Acest lucru va fi insa dificil de realizat, din cauza amplelor promisiuni facute de ambele partide inainte de alegeri, ca si din cauza planificarii fiscale deficitare a actualului guvern si a unei probabile scaderi a veniturilor incasate din impozite.

Un alt test pentru coalitie va fi numirea ministrului Justitiei, analistii spunand ca numirea unui independent precum Monica Macovei ar fi un semnal ca reformele din domeniu vor continua. Macovei este creditata cu reformarea sistemului judiciar romanesc si infiintarea unor institutii pentru combaterea coruptiei, reaminteste Reuters.

Agentia France-Presse observa ca formarea unei asemenea coalitii de guvernare ar fi fost imposibil de imaginat in urma cu cateva saptamani, cele doua partide fiind adversare vehemente inca din anii '90. Clasate aproape la egalitate in urma alegerilor din 30 octombrie , PSD si PD-L au impreuna 329 din cele 471 de mandate din noul Parlament.

Potrivit acordului de coalitie intitulat "Parteneriat pentru Romania", social-democratii si liberal-democratii isi iau angajamentul de a "asigura stabilitatea economica a tarii, de a proteja locurile de munca, de a creste treptat puterea de cumparare si de a garanta independenta justitiei ".

Acordul dintre fostii rivali social-democrati si democrat-liberali a generat scrasnete de dinti in ambele tabere, mai remarca agentia de presa franceza. Printre cei care si-au exprimat rezerve, fostul presedinte Ion Iliescu a apreciat ca soarta acestei coalitii va depinde in special de "capacitatea lui Basescu de a respecta pozitia" de neutralitate pe care o prevede Constitutia.

Pentru a-si justifica decizia de a trece peste divergentele doctrinare sau de alta natura, cele doua partide au subliniat seriozitatea amenintarii criztei economice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea