Social

# schimbari codul rutier #permis de conducere #cod rutier

Permis de conducere poate fi luat de la 17 ani. Noi schimbari in Codul Rutier

Apar noi schimbari in Codul Rutier. Printre acestea, cele mai importante sunt obtinerea permisului de conducere de la 17 ani si toleranta zero la alcool.

 

Permis de conducere de la 17 ani

Noile schimbari din codul Rutier vin cu vesti bune pentru adolescenti. Acestia se pot inscrie la scoala de soferi dupa implinirea vrstei de 16 ani si pot obtine permisul de conducere odata ce au implinit 17 ani. Cu toate acestea, tinerii soferi vor putea conduce insa, doar insotiti de un adult pana la varsta majoratului.

Mai mult, in primii doi ani de la obtinerea permisului, acestia trec printr-o perioada de proba, timp in care orice abatre de la lege este sanctionata drastic.

"Vor putea dobandi experienta cu ajutorul unui sistem de conducere acompaniata incepand cu varsta de 17 ani si vor putea sa obtina un permis de conducere. Dar pana la 18 vor conduce doar insotiti. Aici vorbim de o perioada de proba", a explicat Anca Paduraru, purtatoarea de cuvant a reprezentantei Comisiei Europene in Romania, potrivit stirileprotv.ro. 

"Propunem sa se permita aplicarea anumitor sanctiuni de privare a dreptului de a sofa in intreaga Uniune Europeana. 

In cazurile in care un stat membru decide sa priveze de dreptul de a sofa un conducator auto din cauza unei infractiuni savarsite pe teritoriul sau, aceasta decizie sa aiba efect in intreaga Uniune Europeana. 

Noua directiva va introduce si o perioada de proba de cel putin 2 ani de la promovarea examenului si, in acelasi timp, o regula pentru toleranta zero pentru conducerea in stare de ebrietate. 

De asemenea, vom adapta formarea si examenele pentru a pregati mai bine soferii pentru proportia tot mai mare de utilizatori vulnerabili ai drumurilor", a explicat si Adina Valean, comisarul european pentru Transport. 

Toleranta zero la alcool

O noua scimbare in Codul Rutier este toleranta zero la alcool. Aceasta ii priveste in special pe noii soferi, adica persoanele care au obtinut permisul de conducere recent, indiferent de varsta. Cu toate acestea, oficialii Comisiei Europene au precizat ca exista posibilitatea ca, pe viitor, masura sa ii vizeze si pe restul soferilor.  

"Proiectul poate fi amendat in Parlament si nu m-ar mira sa se extinda aceasta toleranta zero si la restul soferilor, pentru ca este o opinie destul de auzita aici, in Parlament, ca ar trebui sa fie aceasta toleranta zero la toti soferii, in toate statele", a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe pentru sursa citata.

Se introduc noi infractiuni rutiere

Mai mult noul pachetde legi propuse de Comisia Europeana, prevede extinderea infractiunilor rutiere. Prin urmare, in viitor ar putea fi considerata infractiune rutiera nementinerea distantei in raport cu vehiculul din fata, depasirile periculoase, parcarile periculoasa, traversarea uneia sau mai multor linii albe continue, conducerea pe sens interzis sau utilizarea unui vehicul supraincarcat. 

Romania sta cel mai prost la capitolul sigurantei rutiere

Romania se afla pe ultimul loc in niunea Europeana in ceea ce priveste siguranta in trafic. Numai in 2022 s-au inregistrat peste 4.000 de accidente rutiere in care si-au pierdut viata aproximativ 1.500 de persoane. Principalele cauze ale accidentelor sunt: conducerea cu viteza excesiva, nerespectarea indicatoarelor si conducerea sub influenta alcoolului sau drogurilor.

De cele mai multe ori accidentele rutiere sunt produse de tieneri cu varsta sub 30 de ani. Propunerile urmeaza sa fie examinate de Parlamentul European si de Consiliu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea